.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του bail in στη Monte dei Paschi


Αγωγή που αν κερδηθεί θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για την κατάργηση της οδηγίας BRRD και του bail in ως πολιτική για τη διάσωση τραπεζών, έχει καταθέσει ομάδα Ιταλών επενδυτών που είχαν ομόλογα της Monte dei Paschi.
Διαφήμιση
Η προσφυγή αφορά τα ομόλογα λήξης 30 Δεκεμβρίου 2099 κυμαινόμενου επιτοκίου της Monte Paschi που ακυρώθηκαν ως μέρος συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές αρχές που επέτρεψε στην ιταλική κυβέρνηση να εισφέρει κεφάλαια στην τράπεζα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Οι ομολογιούχοι κατηγορούν επίσης τη Mitsubishi, ως εκδότη του ομολόγου, και την JPMorgan, ως ανάδοχο.
Οι ανώνυμοι κάτοχοι ομολόγων, εκπροσωπούμενοι από τον Anthony Braesch από τη δικηγορική εταιρεία Bouchoms και Braesch, υποστηρίζουν ότι η νομική βάση για την απόφαση ακύρωσης των ομολόγων ήταν «ανεπαρκής, αυθαίρετη και παραβιάζοντας τους θεμελιώδεις νόμους της ΕΕ».
Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση 1 δισ. αν τελικά επιδικαστεί η ακυρότητα πράξης ανακεφαλαιοποίησης που καταργεί -με τη διαδικασία του bail in- τα εν λόγω ομόλογα.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι επενδυτές η τάση αμφισβήτησης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης στη βάση του bail in ενισχύεται και πλέον αρκετοί ετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες προσφυγές έχουν γίνει και στην Πορτογαλία για τη διάσωση της Novo Banco και στην Ισπανία για την Banco Popular.
Ενώ η ΕΕ άλλαξε τους κανόνες το 2014 για να επιτρέψει στις αρχές να επιβάλουν ζημίες στους πιστωτές με πιο ομοιόμορφο τρόπο, η αμφισβήτηση εντείνεται για την διαφορετική αντιμετώπιση των ομολογιούχων.