Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

TA 20 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Ν.ΤΨΕΜΑ 1.Όπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχτηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20.(Τουρκία, Βραζιλία) Ο άλλες 7 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Αγγλίας το 1979 που μπήκε στο ΔΝΤ και….. εφαρμόζοντας πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς , γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της.

ΨΕΜΑ 2.Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία.Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό ,αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ηΡωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος τηςβοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση.Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τιςαγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία , η οποία της δάνεισελιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως τοξεπούλημα όλων των υποδομών τους σ’ αυτήν.Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επίπιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυεςεπιχειρήσεις.Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θαμπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεντο ‘κανε.

ΨΕΜΑ 3.Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα.Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει τοχρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας μας έριξαν στην μέγγενητου ΔΝΤ.Η Κίνα όπως και η Ρωσία ,όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουνελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά ,χωρίς να υπάρχει διακρατικήσυμφωνία. Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μιααναξιόπιστη οικονομία.Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι ηΚίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης ,ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς τηνπιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος. Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει ναμας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν.Είναι πράγματι αφελείς αυτοί που πιστεύουν, πως η Κίνα θα αναλάμβανετο χρέος μας για να περνούν οι έλληνες καλά, όταν από τα αποθεματικάτης δεν τροφοδοτεί ανάγκες του δικού της λαού;

ΨΕΜΑ 4.Οι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι.Αυτοί που δανείζουν δανείζουν για να κερδίσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο.Το ύψος του επιτοκίου είναι ανάλογο του ρίσκου που παίρνουν. Ας δούμελοιπόν τι αναλογία επιτοκίου -ρίσκου υπάρχει.Το επιτόκιο -ρίσκο που θα έβαζαν οι αγορές για να δανείσουν τη χώραμας (spreads) κυμαίνονταν πάνω από 20%. Δηλ. απαγορευτικό. Το επιτόκιοδανεισμού που έλαβε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης για το πρώτομνημόνιο ήταν 4-5% και για το δεύτερο μνημόνιο 3,6%, όταν τα επιτόκιαστην ελεύθερη αγορά έφταναν το 30%. Ποιος λοιπόν είναι ο στυγνόςτοκογλύφος, όταν τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας κυμαίνονταιστο 6-7%;

ΨΕΜΑ 5.Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα με σκοπό να ελέγξει την οικονομία τηςκαι να αγοράσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής.Στον ισχυρισμό αυτόν θα αντιτάξω το ερώτημα , γιατί η Γερμανία δενάφησε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αγοράσει τα πάντα φτηνότερα καιχωρίς ρίσκο;Γιατί τα δεκάδες δις που εκταμιεύονται από τους κρατικούςπροϋπολογισμούς των εταίρων μας και δη της Γερμανίας δεν επενδύονταισε ασφαλέστερα σημεία του πλανήτη (Βαλκάνια, Μεσόγειο) και επενδύονταιστην Ελλάδα;Στον μηχανισμό στήριξης συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γιατίαυτή η πολεμική μόνο για τους Γερμανούς και όχι για τους Ολλανδούς,Νορβηγούς, Φιλανδούς, Κύπριους κλπ;Προφανώς όλα εντάσσονται στα συμφέροντα κάθε χώρας και της ευρωζώνηςγενικότερα. Κανένας δεν χαρίζει και κανένας δεν θέλει να χάσει. Αλλά ηπροσπάθεια διάσωσης της χώρας μας ευνοεί πρωτίστως εμάς καικατ’ επεκτασιν τους εταίρους μας.


ΨΕΜΑ 6.Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της.Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μια αγορά 10εκκατοίκων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας χώρας 80εκ.Στο γενικό σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας, η Ελλάδα κατέχει το0,7%. Δηλ περίπου 6 δις το χρόνο όταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώνείναι 34 δις. Αντίστοιχα η Πορτογαλία εισάγει περίπου 8 δις από τηνΓερμανία και δεν αναλώνεται σε τέτοιες ανόητες κατηγορίες, όπως και ηΙρλανδία που εξάγει, αντί να εισάγει, στη Γερμανία 11δις το χρόνο δενσκέφτηκε κανείς να πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δανείσει τηνΙρλανδία;Άρα τα προβλήματα κάθε χώρας δεν έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές τηςΓερμανίας στις χώρες αυτές, αλλού είναι τα προβλήματα.

ΨΕΜΑ 7.Η Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν.Μετέωρος ο ισχυρισμός και ανατρέψιμος μέσω των αριθμών. Η Ελλάδαδαπανά κάθε χρόνο περίπου 2δις ευρώ για εξοπλισμούς από τους οποίουςμόνο το 20% αφορά την Γερμανία δηλ. 400εκ ευρώ το χρόνο. Το ερώτημαείναι, ασχέτως αν χρειάζονται η όχι, ότι δημιουργούνται φαντάσματακαι πλασματικοί εχθροί όταν οι εκροές χρημάτων από την Γερμανία στηνΕλλάδα είναι πολλαπλάσια των εκροών.Θα καταγράψω ένα νούμερο από μελέτη της EUROBANK ότι τα χρήματα πουέχουν δοθεί στην Ελλάδα μόνο μέσω επιδοτήσεων τα τελευταία 30 χρόνιαείναι 203 δις, τα περισσότερα από τα οποία είναι από τις καταβολές τωνφορολογούμενων γερμανών πολιτών.Οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν στην Ελλάδα από συμπάθεια αλλά από μιαδιευρυμένη αντίληψη του συμφέροντος των χωρών αυτών στο πλαίσιο τηςΕΕ. Το πώς αξιοποιήθηκαν οι πόροι αυτοί από την Ελλάδα είναι ζήτημαμιας άλλης συζήτησης.

ΨΕΜΑ 8.Το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα.Η χώρα ήταν κατεστραμμένη πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν μιαδιακρατική συμφωνία με όρους δανεισμού. Σε γενικές γραμμέςπροσανατολιζόταν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στιςιδιωτικοποιήσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιτάχυνσηδιαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.(μείωση δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κλπ)Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που διαχειρίσθηκε το μνημόνιο δεν μείωσε δραστικάτις δημόσιες δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους, δεν έκανε ούτε μιαιδιωτικοποίηση, δεν κατάφερε να πατάξει την φοροδιαφυγή, δεν μείωσετους δημοσίους υπαλλήλους , δεν έκλεισε άχρηστους δημόσιουςοργανισμούς , δεν άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, και αντ αυτού μείωσεμισθούς και συντάξεις οριζόντια και έβαλε φόρους σε ότι κινείται ή δενκινείται. Αποτέλεσμα αυτού η ύφεση να παγιωθεί και να χρειαστείδεύτερο μνημόνιο πιο σκληρό. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επί δυοχρόνια αυτοί που διαμαρτύρονταν να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο τοκατάφεραν στο ακέραιο. Τώρα διαδηλώνουν ότι η εφαρμογή του έφταιγε πουκαταρρέει η χώρα. Είναι σε σύγχυση ή την επιδίωκαν;

ΨΕΜΑ 9.Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα λαμογια.Σωστό! Αλλά.Από τα 100 ευρω που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σεμισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σεδραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων. Σ’αυτό το 10% κρύβεται η διαπλοκήκαι το πάρτι με τις μίζες ημετέρων. Αν όμως το αναλύσεις λογιστικά στοσύνολο των δαπανών η διαφθορά δεν ξεπερνά το 1,5% και σε καμιάπερίπτωση δεν αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος των 360δις.Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο ότι δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνωαπό αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με τηναγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέοςσε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

ΨΕΜΑ 10.Χρεωκοπία αντί μνημόνιο 2.Το μνημόνιο 2 φέρνει ύφεση και εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές μας. Ο.Κ.Η χρεωκοπία και αυτή εξ ορισμού θα φέρει ύφεση. Άρα τι διαλέγουμε;Με το μνημόνιο 2 η χώρα μπαίνει σε μακροχρόνια ύφεση μένοντας όμωςστην Ευρώπη, στο ευρώ και με πληθωρισμό 2,5%. Αν όμως χρεοκοπήσει ηχώρα βγαίνει από το ευρώ χωρίς ρευστότητα, με αλλαγή νομίσματος και μεπληθωρισμό άνω του 20%.Και ρωτώ, σε ποια από τις δυο περιπτώσεις υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;Το να κατηγορούμε κάτι δεν σημαίνει ότι η άλλη επιλογή είναι καλύτερη.

ΨΕΜΑ 11.Να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μαςΗ προοπτική της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτέςμας αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχια. Φαντάζειεφιαλτικό οι καταθέσεις όλων μας να μετατραπούν σε δραχμές που με τηνιλιγγιώδη αύξηση του πληθωρισμού θα εκμηδενισθούν, το δημόσιο χρέος θαπολλαπλασιασθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα είναι αδύνατον νααποπληρωθούν, η ακρίβεια και η ανεργία, και οι ελλείψεις σε βασικάπροϊόντα επιβίωσης, θα πυροδοτήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα(εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία κ.α)για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρω, να μας δώσει τηνδυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τιςεύρωστες χώρες της ευρωζωνης

ΨΕΜΑ 12.Το χρέος είναι απεχθές ,και να μην το πληρώσουμε.Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα,όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο καιδεν φθάνει ποτέ στον λαό. Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύδιαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματικήπολιτική, διορισμούς , συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορεςορατές δαπάνες του κράτους. Άρα η άποψη του δεν πληρώνω χαρακτηρίζεταιαπό λαϊκίστικη έως δολίως παραπληροφόρηση των πολιτών. Επιπλέον το σημερινό χρέος είναι σχεδόν στο σύνολο του διακρατικό με χώρες της ΕΕ, άρα δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητες να αναγνωριστεί ως..επαχθές, κάτι που ισοδυναμεί με διάρρηξη των σχέσων μας με όλες τις χώρες της ΕΕ!!!

ΨΕΜΑ 13.Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!!!
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τη λίστα 6000 μεγάλωνεπιχειρήσεων που χρωστάνε στο Δημόσιο περίπου 42δις.Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα ονόματα των επιχειρήσεων του <> που αν τους τα πάρουμε θα σωθεί ο τόπος, παρατηρεί τις εξήςτέσσερις κατηγορίες.Στη πρώτη κατηγορία είναι ,οι επιχειρήσεις του Δημοσίου μεπρωταγωνιστή τον ΟΣΕ που χρωστά 1.2δις, ακολουθούν τα ΕλληνικάΠετρέλαια, η ΔΕΗ, διάφοροι Κρατικοί Οργανισμοί, Δήμοι ,δημοτικέςεπιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί.Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν πια,μεταξύ άλλων είναι , η Πειραϊκή Πατραϊκή, το Μινιόν, ο Κατράντζος, ηΥβοννη, η Ανατολια, η Τράπεζα Κρήτης, το NEW CHANNEL, οι ασφαλιστικέςΦοίνιξ , ASPIS, και εκατοντάδες άλλες.Στη τρίτη κατηγόρια βρίσκονται εταιρείες προβληματικές που βρίσκονταισε διαδικασία εκκαθάρισης ή σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης όπως τοGLOU, το ARTISTI ITALIANI, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Αρης και πλήθοςάλλων.Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται οι εταιρείες που χρωστάνε καιαναμφισβήτητα πρέπει να πληρώσουν.Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών υπολογίζουν ότι θα είναι μεγάληεπιτυχία να καταφέρουν να μαζέψουν τα 6δις από τα 42δις.Το αφιερώνω σε όσους διαδηλώνουν εναντίον φαντασμάτων, ψάχνοντας σεαραχνιασμένα σεντούκια και λαϊκίζοντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

ΨΕΜΑ 14.Να ανατρέψουμε το σύστημα και να πάρουμε τα λεφτά από τους πλούσιουςκαι να τα δώσουμε στο λαόΑς παραθέσουμε μερικά στοιχεία που δείχνουν την ανατομία της λεγόμενηςπλουτοκρατίας. Aπο το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μόνο 13%είναι αυτό που λέμε <>.Η αποτίμηση όλων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο δενξεπερνούν τα 16 δις, η οποία μειώνεται μέρα με τη μέρα.Το ενεργητικό των τραπεζών μπορεί να είναι περίπου 600δις, όπωςδιακηρύσσουν διάφοροι αριστεροί πολιτικάντηδες στην τηλεόραση, τοαποθεματικό τους όμως είναι πολύ πιο κάτω από τα 20δις.Η συνολική αξία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος αυτή τη στιγμήείναι μόλις 4δις.

ΨΕΜΑ 15.Να φορολογηθούν οι πλούσιοι.Από το σύνολο των φορολογουμένων, το 60% ή βρίσκεται στο αφορολόγητο ήέχει επιστροφή φόρου. Το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους οφείλονταισ΄αυτό που λέμε μεγάλο κεφάλαιο και από τα υψηλόμισθα στελέχη τωνμεγάλων εταιρειών.Η φοροδιαφυγή γίνεται από τις πολυδιάστατες μικροεπιχειρησεις καιυπηρεσίες ( βιοτεχνίες, εμπορικά μαγαζιά, αυτοαπασχολούμενοι κ.α.)σημειωτέον ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.Τα τεράστια κεφάλαια που κατέχουν οι εφοπλιστές δεν είναι παραγόμενοςπλούτος εντός Ελλάδος αλλά από δραστηριότητες του εξωτερικού .Άρα δεδικαιούμαστε ούτε μπορούμε να τα φορολογήσουμε παρά μόνο ναδημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες να τα επενδύσουν στην χώρα μας.Όλα τ’αλλα είναι λαϊκίστικες κορόνες, αφού και όλα τα χρήματα τηςπλουτοκρατίας να δεσμεύσουμε τα χρήματα που χρωστάμε είναι 350+110=460δις. Δυστυχώς η επανάσταση ματαιώνεται.

ΨΕΜΑ 16.Αν πατάξουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμαΘεωρητικά αν όλοι οι έλληνες αύριο το πρωί πλήρωναν τους οφειλόμενουςφόρους τους και βουλώναμε όλες τις τρύπες στις δημόσιες δαπάνες θαχρειαζόμασταν ακόμα δανεισμό για τις κάλυψη των κρατικών δαπανών .Και αν ακόμη όλοι οι έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, βάζαμε σ’ένατραπέζι όλα τα λεφτά μας δεν θα συγκεντρώναμε πάνω από 150δις, ότανήδη χρωστάμε 350δις στις τράπεζες, 110δις στην Τρόικα, 200δις χρωστάνετα ασφαλιστικά μας ταμεία και 40δις για εγγυήσεις των δανείων πουπήραμε. ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν 1 τρις ευρω.Το πρόβλημα είναι ότι όσα λεφτά και να συγκεντρώσουμε τα ρίχνουμεσ’ένα βαρέλι δίχως πάτο. Η φοροδιαφυγή συμβαίνει όταν η φορολογιαείναι υψηλη , άρα άδικη και όταν δεν είναι ανταποδοτική

ΨΕΜΑ 17.Η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι χρεωκοπία του καπιταλιστικού συστήματος.Όταν σε μια οικονομία η οικονομική δραστηριότητα κατά 60% ανήκει στοκράτος, όταν η γραφειοκρατία είναι μια παγιωμένη κατάσταση, όταν 300επαγγέλματα είναι κλειστά, όταν οι μισθοί καθορίζονται από συλλογικέςσυμβάσεις, όταν έχουμε 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, όταν ηφορολογία στις επιχειρήσεις φθάνει συνολικά το 68%, όταν ο ΦΠΑ είναιστο 23%,όταν η επιδοματική πολιτική στηρίζει τα εισοδήματα, ότανδαπανάμε περισσότερα από ότι εισπράττουμε λόγω αυξημένων αναγκών τουδιογκωμένου κράτους, αυτό λοιπόν μοιραία έρχεται και καταρρέει.Δυστυχώς η αριστερά ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι η διόγκωση τηςκουλτούρας της διόγκωσε και το κράτος το οποίο πτώχευσε. Καιρός είναινα το καταλάβει και ο ελληνικός λαός.

ΨΕΜΑ 18.Για την κατάσταση που έφτασε η Ελλάδα φταίνε τα δυο κόμματα εξουσίας.Θα το έλεγα διαφορετικά, ότι για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώραχρεώνονται τα 2 κόμματα εξουσίας. Γιατί εξουσία δεν ασκούν μόνο οικυβερνήσεις αλλά όλοι οι θεσμοί. Αντιπολίτευση, δημοσιογράφοι,δικαιοσύνη, γραφειοκράτες , συνδικαλιστές κ.ο.κ. συνέβαλαν στηκρατικιστικη αντίληψη της οικονομίας και την μεγέθυνση του Δημοσίου.Δυστυχώς για αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη αυτή , η ευθύνη είναιοριζόντια και η κατάρρευση συλλογική.

ΨΕΜΑ 19.Ο λαός δεν φταίει πουθενάΟ λαός είναι υπεύθυνος αλλά όχι κατηγορούμενος. Είναι πολύ δύσκολο νακατανείμεις κατηγορίες σε μια συλλογική αποτυχία. Η ευθύνη ότανμοιράζεται σε πολλούς απενεχοποιειται. Ο λαός με τις επιλογές του καιμε την ανοχή του συμμετείχε στην διόγκωση της αποτυχίας. Θα αναφέρωσαν παράδειγμα το εξής, όταν ο Αν. Πεπονης εισήγαγε το νόμο του ΑΣΕΠ,που έβαζε φρένο στο πελατειακό κράτος , στις επόμενες εκλογές οιπολίτες τον τιμώρησαν πανηγυρικά. Επίσης, όταν κατετέθη το νομοσχέδιοΓιαννιτση για το ασφαλιστικό οι <> δυνάμεις τοαναχαίτισαν, τώρα η συνταξιοδότηση πήγε στα 67 .Τώρα, οι ίδιεςδυνάμεις και πάλι φωνάζουν. Όταν, κάθε φορά που πήγαινε να περιοριστείτο κράτος και οι δαπάνες του πάλι ο λαός έβγαινε με συνθήματα στουςδρόμους και κατηγορούσε τους <> πολιτικούς σαν προδότες πουξεπουλάν τα πάντα, τώρα όμως ; θα πουληθούν όλα αλλά με το πλεονέκτημαστον αγοραστή και όχι στον πωλητή. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουνχιλιάδες

 ΨΕΜΑ 20.Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί ,οι δικηγόροι,δημοσιογράφοι, οι υδραυλικοί, οι ταξιτζήδες ,εφοριακοί, πολεοδόμοι,αγρότες, κ.α όλοι το ίδιο.Όλοι δεν είναι ,αλλά δυστυχώς είναι οι περισσότεροι.