.

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΣΥΡΙΑ: Οι συριακοί επαναστάτες χρησιμοποίησαν το αέριο νεύρων του Σαρίν, όχι το καθεστώς του Άσαντ: υπάλληλος της Ν.Α.




Η κατάθεση από τα θύματα δείχνει έντονα ότι ήταν οι αντάρτες, όχι η συριακή κυβέρνηση, που χρησιμοποίησαν αεριωθούμενο αέριο του Σαρίν κατά τη διάρκεια πρόσφατου περιστατικού στο έθνος της επανάστασης, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης το 2013.
Η Carla del Ponte, μέλος της ανεξάρτητης διεθνούς εξεταστικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε στην Ελβετική τηλεόραση ότι υπήρχαν «ισχυρές, συγκεκριμένες υποψίες, αλλά όχι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις», ότι οι επαναστάτες που επιδιώκουν να εξαφανίσουν τον συριακό ισχυρό Μπάσαρ αλ-Ασαντ είχαν χρησιμοποιήσει τον νευρικό πράκτορα .
Ωστόσο, είπε ότι η επιτροπή της δεν είχε ακόμη δει οποιαδήποτε ένδειξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που να χρησιμοποιούν χημικά όπλα, σύμφωνα με το BBC, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
Η Δαμασκός αντιμετωπίζει πρόσφατα τις αυξανόμενες δυτικές κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα, τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε ως διασταυρώνοντας μια κόκκινη γραμμή. Αλλά οι παρατηρήσεις της κας ντελ Πόντε μπορεί να χρησιμεύσουν για να μετατοπίσουν το επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος.
Η κυρία ντελ Πόντε, η οποία διορίστηκε το 1999 ως επικεφαλής των δικαστηρίων εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ για τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, ήταν μερικές φορές μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Αποσύρθηκε από τη θέση της Ρουάντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2003, αλλά συνέχισε ως γενικός εισαγγελέας του γιουγκοσλαβικού δικαστηρίου μέχρι το 2008.
Η κα Ντελ Πόντε, πρώην Ελβετός εισαγγελέας και γενικός εισαγγελέας, δήλωσε στην Ελβετική τηλεόραση: "Οι ανακριτές μας βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, συνεννοώντας με τα θύματα, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την περασμένη εβδομάδα, που έχω δει, υπάρχουν ισχυρές και συγκεκριμένες υποψίες αλλά όχι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τη χρήση αερίου φορτίου από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα θύματα ".