.

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ

Της Νίκης Ζορμπά

Το μήνυμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προς το εσωτερικό του ότι χωρίς Συνταγματική Αναθεώρηση, η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η επικείμενη συνάντηση Κοτζιά με τον ομόλογό του, Ντιμιτρόφ, την Πέμπτη, προμηνύουν εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Αθήνας- Σκοπίων. 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εντατικές, έχει επιτευχθεί -σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων δεκαπέντε ημερών- πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο ο πρωθυπουργός της FYROM, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα με το υπ αριθμόν ένα προαπαιτούμενο που έχει θέσει η ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας: Την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προκειμένου η νέα ονομασία της γείτονος να είναι έναντι όλων (ίδια για εσωτερική τε και διεθνή χρήση) καθώς και την απαλοιφή αλυτρωτικών διατάξεων. 

Ο κ. Ζάεφ την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, δεν την διαθέτει προκειμένου να προβεί σε συνταγματικές αλλαγές, εξ΄ού και απέστειλε μήνυμα με συνέντευξή του στο εσωτερικό της χώρας του: Μη συνταγματική αναθεώρηση ίσον μη ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε σε συνέντευξή του ( κρατικό πρακτορείο MIA)  "Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (σ.σ στα Σκόπια) ο Γ.Γ.του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μία έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της "Μακεδονίας", ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε".

Τι αντέταξε ο ίδιος ως plan b; Το να λάβει η  ΠΓΔΜ "καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας", γεγονός ωστόσο που ουδόλως ικανοποιεί την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η οποία επιθυμεί πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Ραντεβού με Τσίπρα
Η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα την Πέμπτη 12 Απριλίου, θα αποτελέσει και το κρας- τεστ για τη δυνατότητα να "τρέξουν" γρήγορα οι εξελίξεις στα καυτά μέτωπα και να στρωθεί ο δρόμος για νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τετ α τετ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός, τον περασμένο Ιανουάριο. 

Η σύναψη μιας διεθνούς Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ με την οποία η γείτων χώρα θα αναλάβει να εκπληρώσει σειρά δεσμεύσεων - ελλείψει της δυνατότητάς Ζάεφ τη δεδομένη χρονική στιγμή να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση- συγκαταλέγεται στα ενδεχόμενα που εξετάζουν σοβαρά αμφότερες οι πλευρές. 

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το capital.gr, η ελληνική πλευρά, έχει ήδη αρχίσει να μελετάει το πώς θα έρθει για ψήφιση ( εαν επιτευχθεί τελικώς) η συμφωνία στη Βουλή, προκρίνοντας την αυξημένη πλειοψηφία των "180" βουλευτών.