.

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ο ποντιακός κόσμος τιμά σήμερα τη Γενοκτονία των Ποντίων


19η Μαΐου 1919. Καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή. Με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. Τραγικός απολογισμός της Γενοκτονίας, 353.000 νεκροί και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και αγνοούμενοι.

Ενενήντα εννιά χρόνια μετά, οι απόγονοι των Ποντίων συνεχίζουν να τιμούν την μνήμη των χιλιάδων θυμάτων και να ζητούν δικαίωση.

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν κοινές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

O λόγος για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), που μετά από περίπου δύο δεκαετίες, θα βρεθούν μαζί προκειμένου να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Η κεντρική εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:30 με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία. Κεντρικός ομιλητής φέτος θα είναι ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ.

Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώνονται με πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι ενημερωτικά περίπτερα έχουν στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και στον Λευκό με στόχο να παρέχουν πληροφορίες για την Γενοκτονία των Ποντίων.