.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΘΕΟΣ - Πως τον φαντάζονται οι άνθρωποι;

Έδωσαν πρόσωπο στο Θεό


Το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ζήτησε από 511 Αμερικανούς να περιγράψουν πως φαντάζονται το Θεό. Παράλληλα κορυφαίοι εικογράφοι κλήθηκαν να αποτυπώσουν σε χαρτί, τα λόγια του κόσμου που πήρε μέρος στην έρευνα.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που περιγράφεται στα Ιερά Κείμενα. Τον παρουσιάζουν με πολύ λευκό δέρμα, νέο, και με θηλυκά χαρακτηριστικά.

Το περιοδικό «PLoS One», που δημοσίευσε την έρευνα, τόνισε πως οι απαντήσεις επηρεάστηκαν από την ηλικία των ερωτόμενων, αλλά και τις πολιτικές τουπεποιθήσεις.

Το σχόλιο του καθηγητή Ψυχολογίας Κουρτ Γκρέι ήταν: «Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε ένα Θεό που τους μοιάζει, πηγάζει με συνέπεια από μια γενικότερη εγωκεντρική μεροληψία. Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε ένα Θεό που όχι μόνο σκέπτεται όπως αυτοί, αλλά μοιάζει και με αυτούς εξωτερικά».

  
Έντονη συζήτηση γίνεται στην εποχή μας, μια εποχή ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, για τον «θάνατο του θεού» ουσιαστικά.

O Θεός, Δημιουργός, η Θεία Πρόνοια, είναι νεκρές έννοιες, και σταδιακά αναδεικνύεται ο άνθρωπος «Χριστός», ο άνθρωπος «Θεός»….
Μήπως τελικά η έννοια του «υπερανθρώπου», του αυθεντικού «υπερανθρώπου», είναι ο «Ανθρωποθεός» που μας μίλησε ο Κirilov-Dostoyevski?
Και αυτό διότι, ετούτος είναι ανθρωπιστικός και δυνατός, μιας και καταφέρνει να καταστρέψει πρώτος το Θεό και το θάνατο……
Αλήθεια, τι είναι τελικά το Θείο και ο Θεός, και για ποιο λόγο να υπάρχει «κάτι» και όχι καλύτερα τίποτα? Και τοποθετούμε έτσι, διότι οι απόψεις του κόσμου για το Θεό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρες προλήψεις αλλά ψευδείς δοξασίες. (Επίκουρος)
Από την άλλη, μπορούμε να δεχθούμε ότι «υπάρχει» Θεός, με πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε επιστήμη και ερμηνευτή.
Στα μαθηματικά ο «Θεός» λαμβάνει τον ασύλληπτο αριθμό «Ω», στη θεολογία αποκαλείται απλά «Θεός», και στη φιλοσοφία «πράγμα καθεαυτό» ή «απόλυτο».
Όλα αυτά ωραία θα πείτε, αλλά τελικά, υπό ποια έννοια ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΕΟΣ?

Απλά, υπό την έννοια ότι η «αλήθεια», η «εξ αποκαλύψεως αλήθεια» και όλα τα υπόλοιπα, ήταν είναι και παραμένουνε ασύλληπτα από την ανθρώπινη νόηση του ανθρώπου.
Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο, και δίχως φοβίες και παιδικές αναμνήσεις, προχωρούμε υπεύθυνα και λέμε ότι «Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ»!!
Ο «Θεός», το «πράγμα καθεαυτό», η « εξ αποκαλύψεως αλήθεια», ο αριθμός «Ω», είναι «ουδέν προς ημάς»: δηλαδή…………ΑΝΕΓΓΙΧΤΑ.
Παιχνίδια της φαντασίας που έγιναν θεμέλια της «μεταφυσικής»: η ανθρωποποίηση του Θεού – η Θεοποίηση του ανθρώπου………