.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ = ΑΠΟΤΥΧΙΑ.............δείτε γιατί

Ποιά η «επιτυχία» μας στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018;

Του Παναγιώτη Κ. Μυλωνά

1) Είναι επιτυχία η σημειωθείσα άμεση αύξηση -αντί της προσδοκώμενης μείωσης- του Δημόσιου Χρέους (από το 180% του ΑΕΠ, σε 200%, με τη διαδικασία σύστασης και συγκρότηση του λεγόμενου «μαξιλαριού«); Όχι!
2) Είναι επιτυχία η μείωση του Δημόσιου Χρέους, πριν το 2060, όπως προβλέπεται σχετικά και πριν την σύντομα επερχόμενη ολοσχερή εξόντωση της χώρας, απ’ τα πρωτογενή πλεονάσματα της, του 3,5% & 2,2% ; Όχι!
3) Είναι επιτυχία η μη «καθαρή έξοδος» στις αγορές, χωρίς την «προληπτική γραμμή στήριξης«, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στη Βουλή, όταν αυτή έχει υποκατασταθεί πλέον, απ’ το λεγόμενο μαξιλαράκι, το οποίο επαύξησε ήδη, άμεσα & περαιτέρω, το Δημόσιο Χρέος της χώρας, σχεδόν με +20% του ΑΕΠ; Όχι!
4) Είναι επιτυχία η έξοδος απ’ τα Μνημόνια και την επιτήρησή τους, όταν οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις απαιτούν, επαυξημένες υποχρεώσεις και τον διπλασιασμό των στενότερων επιτηρήσεων, ανά τρίμηνο πλέον; Όχι!
5) Είναι επιτυχία η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, στο επίπεδο της εξαφάνισης οποιασδήποτε -έστω και ελάχιστης- ανταποδοτικότητάς τους, όταν αυτές, συγκρίνονται πλέον, με το επίπεδο των επιδομάτων της κας Θεανούς Φωτίου, με τα γνωστά γεμιστά της. Της μόνης εναπομείνασας διατροφικής επιλογής μας και μόνο για τη θερινή περίοδο; Όχι!
6) Είναι επιτυχία, άραγε, ο περαιτέρω υποδιπλασιασμός, σχεδόν, του αφορολόγητου, του φόρου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, όταν, αυτή η δραματική μείωσή του, δεν αφορά όσους αποκρύπτουν, μονίμως, τα εισοδήματά τους. Και πάντως, αντιστοιχεί, σημειολογικά και πραγματικά, στο: ένα τρίτο, του κατά κεφαλήν επιδόματος, του κόστους, δηλαδή, διαβίωσης των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα; Όχι βέβαια!
7) Είναι επιτυχία, άραγε, η μη υιοθέτηση του «Γαλλικού Κλειδιού«, στη συμφωνία, όπως προβλεπόταν από πολλούς, το οποίο προϋπέθετε και όρους ανάπτυξης, στην ελάφρυνση της αποπληρωμής του Δημόσιου Χρέους μας. Όταν το τωρινό «πακέτο της συμφωνίας«, προβλέπει: πρωτογενή πλεονάσματα και τη στυγερή αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους, υπό συνθήκες, μάλιστα, «παντός καιρού«, βρέξει χιονίσει & μέχρι την ολοκληρωτική εξόντωσή μας; Όχι!
8) Είναι επιτυχία της συμφωνίας, μήπως, όταν, ενώ αυτή μας τροχοδρομεί στην αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους μας, μέχρι το 2060, δεν διαφαίνεται πουθενά να προβλέπει τίποτα, για επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση ανεργίας ή και όρους ανάπτυξης; Συμφωνία, που να προβλέπει, τέτοιους όρους, δηλαδή, που να επιτρέπουν, τόσο την άμεση δυνατή εξυπηρέτηση κάποιας αποπληρωμής του Δημόσιου Χρέους, μέσω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όσο και την μακροχρόνια βιωσιμότητα της ίδιας της χώρας, ώστε, να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, φυσικά απ’ την οικονομική της μεγέθυνση; Όχι, βέβαια!
Άνθρακες, είναι η επιτυχία στο Eurogroup, κύριοι της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Too good to be true«, λένε ακόμα και οι μνημονιακοί σας φίλοι… Ποια η επιτυχία, επομένως. Με μνημόνια, 43 ετών, λοιπόν, η επιβίωσή μας είναι αδύνατη. Γι’ αυτή τη Συμφωνία και για τη ρύθμιση του ελληνικού Δημόσιου Χρέους, στη σύνοδο του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, το πρακτορείο Reuters γράφει: «Η Ελλάδα αντάλλαξε, την κόλαση των Μνημονίων, με ένα αιώνιο καθαρτήριο…»! 
 
Παναγιώτης (Τάκης) Μυλωνάς, Οικονομολόγος