.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΓΝΩΣΗ ή ΠΙΣΤΗ


Πεποίθηση με αποδείξεις = Γνώση.
Πεποίθηση χωρίς αποδείξεις = Πίστη.

Κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου πνεύματος κατά τις πολλές χιλιετίες της εξέλιξής του υπήρξε το να συγχέει το πραγματικό με το φανταστικό στην αντίληψή του για τον Κόσμο. Τα κάθε λογής "φαντάσματα" ήταν, και δυστυχώς ακόμη είναι, μέρος της αντίληψης της πραγματικότητας, για να καλύπτουν τα κενά της γνώσης και τις αδυναμίες του ψυχισμού.

Σήμερα πια, με την αύξηση και τη διασπορά της επιστημονικής γνώσης, η αντίληψη του κόσμου από τους ανθρώπους μπορεί να διακριθεί σε δυο κατηγορίες. Αυτοί, οι λιγότεροι ακόμα, που όμως όλο κι αυξάνουν, που θεωρούν ότι ο κόσμος αποτελείται ΜΟΝΟΝ από φυσικές οντότητες και δράσεις, οι οποίες, όσο σύνθετες κι αν είναι, λειτουργούν σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και τίποτα πέρα από αυτά δεν δύναται να συμβαίνει. Και οι περισσότεροι ακόμα, που όμως όλο και λιγοστεύουν, και που λόγω ανεπαρκούς γνώσης και ψυχολογίας, διατηρούν στην κοσμοαντίληψή τους το χάος της συνύπαρξης φυσικών οντοτήτων και "φαντασμάτων". Εν μέρει γνωρίζουν και εν μέρει πιστεύουν.
Στους πρώτους δεν γίνεται να βρείτε πιστούς του οποιουδήποτε "φαντάσματος", παρά μόνο για λόγους κοινωνικού κομφορμισμού, όχι αληθινούς. Οι δεύτεροι όμως γαλουχημένοι στην πίστη και σε αυταπάτες θρησκευτικές και ιδεοληπτικές, από γονιούς και περιβάλλον, καθηλωμένοι στο φόβο και σπρωγμένοι στην υπακοή, είναι αιχμάλωτοι "ποιμένων" και ακόλουθοι πατρώνων. Από τον αμαθή χωρικό στην άκρη του κόσμου μέχρι τον ιντερνετικό πολίτη μιας μεγαλούπολης ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι έχουν επιλέξει οι ίδιοι τις πίστες τους. Δηλαδή το να αυθυποβάλλονται/αυθυποκρίνονται ότι γνωρίζουν κάτι που δεν γίνεται να γνωρίζουν. Δεν βλέπουν τους εαυτούς τους απ’ έξω. Και συντηρούν το πρόβλημα να μην μπορεί η κοινωνία να διευθετήσει γνωστικά και λογικά τη συνέχειά της.



  Πεποίθηση με αποδείξεις δεν είναι καμία. Ακόμα και στοιχειώδεις νόμοι της φυσικής αποδείχθηκαν προσεγγιστικοί και διορθώθηκαν. Αν περιμέναμε τις αποδείξεις θα ήμασταν στις σπηλιές και θα απαιτούσαμε αποδείξεις για την... φωτιά και τον τροχό!

Ο υλισμός
τέλειωσε με την ακτινοβολία Χώκινς και την σκοτεινή ενέργεια - που ΔΕΝ διατηρείται αλλά αυξάνει - και την εξ αυτής διαστολή του σύμπαντος. Πρώτα είπατε η ύλη του σύμπαντος διατηρείται μετά που σας βγήκε ο Αϊνσταίν με το Ε = m c² τα γυρίσατε και είπατε η υλοενέργεια και μετά ήρθε ο Χώκινς που βεβαίως ήταν άθεος και δεν είχε κανένα συμφέρον να πει ψέματα και άθελα του σας τελείωσε. Ούτε η υλοενέργεια διατηρείται αλλά αυξάνει.

"Και οι περισσότεροι ακόμα, που όμως όλο και λιγοστεύουν, και που λόγω ανεπαρκούς γνώσης και ψυχολογίας, διατηρούν στην κοσμοαντίληψή τους το χάος της συνύπαρξης φυσικών οντοτήτων και "φαντασμάτων". Εν μέρει γνωρίζουν και εν μέρει πιστεύουν."

Αυτό θα ισχύει πάντα ή μέχρι να αυτοκαταστραφούμε ή μέχρι η επιστήμη και η τεχνολογία μας να καταστήσει δυνατό να συναντήσουμε αυτά τα φαντάσματα που όσο ήμασταν αδαείς και στην ημιαγρία κατάσταση μας κορόιδευαν παίζοντας με το μυαλό μας. Κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι θρησκείες και μάλιστα οι νευρολόγοι βρήκαν ότι το κέντρο που προκαλεί όλες τις μεταφυσικές εμπειρίες είναι στον μετωπιαίο λοβό ο οποίος φροντίζει πάντα να τροφοδοτεί ο,τι και αν πιστεύουμε περί ουράνιων "αφεντικών" με σχετικές - ψεύτικες - εμπειρίες. Δηλαδή η θρησκεία είναι στον σχεδιασμό μας. Ξέρουμε ότι είναι ψεύτικες γιατί:

α) Ένας βουδιστής δεν βλέπει ποτέ τις χριστιανικές οντότητες και ένας χριστιανός τις βουδιστικές.

β) Ένας άθεος δεν βλέπει ποτέ τίποτε και δεν υπήρξε ποτέ άθεος δαιμονισμένος. Για να αρχίσεις να "βλέπεις" πρέπει να κατασκευάσεις "ουράνια" αφεντικά και να τα πιστέψεις. Και θα βλέπεις πάντα ο,τι πιστεύεις.

Το πρόβλημα προκύπτει με το μπέρδεμα των ψεύτικων που προκαλεί ο μετωπιαίος λοβός με τα αληθινά που δεν αντιλαμβανόμαστε καν...