.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΡΚΕΛ: Όλα δείχνουν συγκυβέρνηση Μέρκελ-Σούλτς


Ενισχύονται, ώρα με την ώρα, οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης Σοσιλαδημοκρατών με τα δύο χριστιανικά κόμματα στη Γερμανία, υπό την πίεση της ΕΕ και του προέδρου της χώρας και υπό το φόβο νέας ανόδου της ακροδεξιάς στο ενδεχόμενο νέων εκλογών.
Διαφήμιση
Αν και το πολιτικό σύστημα της χώρας παραμένει σε αδιέξοδο μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης “Τζαμάικα”, οι κινήσεις και δηλώσεις του Μάρτιν Σούλτς δείχνουν ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής του μοντέλου του “μεγάλου συνασπισμού” βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ συνεδριάζει αργότερα σήμερα στα κεντρικά του κόμματος στο Βερολίνο για την αποτίμηση της κατάστασης.
Η Άγκελα Μέρκελ μελετά ήδη τις επόμενές του κινήσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γερμανία, θέτοντας ως προτεραιότητα τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, υπό την προεδρία της καγκελαρίου, θα βρεθεί η κοινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών την ερχόμενη Πέμπτη μετά από πρόκληση του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Στόχος της πρωτοβουλίας του Γερμανού προέδρου η λύση του αδιεξόδου και ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης.
Τόσο ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτουν νέες εκλογές και προκρίνουν, όπως όλα δείχνουν, είτε τη συνέχιση του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού ή ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Από την πλευρά της η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, μετά το αρχικό κατηγορηματικό «όχι» στον μεγάλο συνασπισμό, προτίθεται, τουλάχιστον, να συμμετάσχει στον διάλογο.