.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΣΟΚ - ΜΕΙΩΣΗ Α.Ε.Π: Χάθηκε το 1/3 του εθνικού μας εισοδήματος τα


ΕΛ.ΣΤΑΤ. : Χάθηκε το 1/3 του εθνικού μας εισοδήματος τα τελευταία 10 χρόνια

 

Στοιχεία-φωτιά για την απέραντη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού στα χρόνια των ευρωμνημονίων, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή( ΕΛΣΤΑΤ),  η οποία ελέγχεται από την Εurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, για την αξιοπιστία των δεδομένων της.


Σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία, από τις αρχές του 2008 έως και το 2017 τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν το 37,5% του χρηματοοικονομικού πλούτου τους! Συνολικά δηλ., μέσα σε 10 χρόνια χάθηκε πλούτος 63,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας!

Ποτέ στο παρελθόν σε ολόκληρη την ιστορική διαδρομή από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, δεν έχει υπάρξει παρόμοια συρρίκνωση του εθνικού μας εισοδήματος. Και όμως, υπάρχουν ακόμα ορισμένει που ομνύουν στην αυταπόδεικτη ευρωκόλαση!

Σύμφωνα πάντα με τα επίσηα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απώλειες των μισθωτών έφτασαν τα 23,2 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση των κερδών των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων διαμορφώθηκε στα 40,1 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές αμοιβές των μισθωτών από τα 82,94 δισ. ευρώ το 2008 κατρακύλησαν πέρυσι στα 59,74 δισ. ευρώ. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, το μεικτό αποτέλεσμά τους υποχώρησε το 2017 σε 91,67 δισ. ευρώ, έναντι 131,82 δισ. ευρώ πριν από την έναρξη της πολυετούς κρίσης. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πιστοποιούν την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός στην περίοδο των Μνημονίων, δηλαδή τη φτωχοποίησή του και τη ραγδαία συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας.

Ελεύθερη πτώση

Η κατακρήμνιση του ΑΕΠ από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου το 2010 έως και πέρυσι ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης πτώσης τόσο της παραγωγής όσο και των δαπανών και του εισοδήματος. Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν «βουτιά» της κατανάλωσης από τα 163 δισ. ευρώ το 2008 στα 123 δισ. ευρώ πέρυσι. Με 40 δισ. ευρώ να χάνονται από την αγορά, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 24,5%, ενώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης η πτώση των καταναλωτικών δαπανών έφτασε το 30%. Παράλληλα, τα νοικοκυριά απώλεσαν και τη δυνατότητα να αποταμιεύουν χρήματα, με την αποταμίευση να παραμένει εδώ και χρόνια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η δυσχερής κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Νew World Wealth, στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται ως η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά τη Βενεζουέλα, με τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου τη δεκαετία 2007-2017. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2007 έως το 2017 οι Ελληνες είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται κατά 37%, επίδοση που τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση, πίσω από τους κατοίκους της Βενεζουέλας, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο -48%.