.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα κάνω δημοψήφισμα, δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ μετά την συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να πάει σε δημοψήφισμα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ψηφοφορία στη Βουλή για την συμφωνία του ονόματος, θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. 

Αναφερόμενος στη διαφωνία των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη «Βόρεια Μακεδονία» ο κ. Τσίπρας ανέφερε αρχικά πως όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.
 
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του. Του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, «την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία. Και τόνισε: «Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του, αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς.
Eπίσης, έκανε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ και εξήρε για ακόμη μια φορά την πολιτική και τις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. 

Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι. Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν  με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; 

Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;

Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διόιτι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια; 

Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε μία εποχή όχι συνηθισμένη, αλλά δύσκολη. Πήρα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Είμαι περήφανος και θα με κρίνει η ιστορία και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ήταν πολύ πιο δύσκολη αποφαση να παραμείνουμε στην ευροζώνη. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, έχουν πολιτικό κόστος.