.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΧΡΕΟΣ: Ο ESM ανέβαλε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. προς την Ελλάδα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ καθώς δεν κρίθηκε ικανοποιητική η πρόοδος στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. «Η εκταμίευση θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM αποφασίστηκε η αναβολή της εκταμίευσης, μετά από ενημέρωση για την πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων η οποία δεν κρίθηκε ικανοποιητική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Μαρτίου, ο ESM έδωσε έγκριση για την τέταρτη δόση στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου.
Πηγές της κυβέρνησης σχολίασαν την εξέλιξη με τον ESM τονίζοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει στις 15 Ιουνίου.
«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν», ανέφεραν.
Από τη μεριά της, η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εκταμίευσης της υποδόσης κάνοντας λόγο για «αδιαφορία και ανικανότητα».
«Η κυβέρνηση τα πάει περίφημα με τους πλειστηριασμούς. Δυσκολεύεται, όμως, να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως επιβεβαιώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που παραμένουν υψηλές. Η αδιαφορία και ανικανότητά της προκαλεί μια ακόμη καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ που θα έδινε ανάσα στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μόλις προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη», σημείωσαν πηγές της ΝΔ.
Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης ανέφερε ότι το Συμβούλιο των Διευθυντών «θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μία ικανοποιητική αξιολόγηση υπό τους όρους της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ανοίξει τον δρόμο ώστε το Συμβούλιο Διευθυντών να εξετάσει την αποδέσμευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων στο πλαίσιο αυτής της δόσης».