.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ITALIA: ΛΙΡΕΤΑ Η ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μια φράση που αποδίδεται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές «θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν» προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην ιταλική χερσόνησο, με τον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να ζητά την άμεση παραίτηση του Γερμανού αξιωματούχου.
«Είναι τρελό, στις Βρυξέλλες είναι ξεδιάντροποι. Ο Έτινγκερ δηλώνει ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά. Αν αυτό δεν είναι απειλή, τότε…! Εγώ, δεν φοβάμαι» έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι.«Θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα«, πρόσθεσε ο ηγέτης της Λέγκα, σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, τα σχόλια του Έτινγκερ ήταν «απειλητικά» και δείχνουν «τη γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».
Η επίμαχη φράση, που αναρτήθηκε από έναν δημοσιογράφο και από τον Έτινγκερ, ήταν μια σύνοψη της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γερμανός επίτροπος στην Deutsche Welle. Μετά την απόφαση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει τον ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών που του πρότεινε ο εντολοδός πρωθυπουργός, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου κινήθηκε πτωτικά και το σπρεντ ξεπέρασε σήμερα το όριο των 300 μονάδων βάσης.
Ακόμη και το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ανέβασε τους τόνους.
«Κανείς δεν μπορεί να πει στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν, και οι αγορές λιγότερο από τον καθένα. Πρέπει να σεβαστείτε την Ιταλία» έγραψε στο Twitter ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα Μαουρίτσιο Μαρτίνα.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε «μια συγγνώμη ή την παραίτηση» του Επιτρόπου.
Το σχέδιο Β της νέας ιταλικής κυβέρνησης αφορούσε την άμεση και χωρίς περιστροφές επιστροφή στην Λιρέτα αιφνιδιάζοντας τους πάντες και τα πάντα.
Συγκεκριμένα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πάολο Σαβόνα ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα οικονομολόγων που προετοίμαζε ένα «Σχέδιο Β» που θα απέσυρε την χώρα από το ευρώ μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.
Το πρωτοποριακό σχέδιο, που ονομάστηκε «Σχέδιο Β: Πρακτικός οδηγός για την έξοδο από το ευρώ», θα έθετε σε εφαρμογή μια στρατηγική για την επαναφορά του πρώην εθνικού νομίσματος της Ιταλίας, της Λιρέτας.
Η ομάδα των αντι-ευρωπαϊστών οικονομολόγων είχε αποφασίσει ότι «ο καλύτερος τρόπος» για το τρίτο μεγαλύτερο νόμισμα της Ευρωζώνης ήταν να εγκαταλειφθεί το ενιαίο νόμισμα να επανέλθει η χώρα στην Λιρέτα και να δημιουργηθεί το «θεμέλιο μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης» με ένα σχέδιο αστραπή» 80 σελίδων….
Οι Ιταλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες ζήτησαν την εκτύπωση οκτώ δισεκατομμυρίων νέων νομισμάτων της Λιρέτας κάτω από άκρα μυστικότητα για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αφού το Δημόσιο δημιουργούσε ένα μεγάλo αποθεματικό του νέου νομίσματος, τότε η νέα ιταλική κυβέρνηση θα ανακοίνωνε την επιστροφή του νομίσματος κάποια Παρασκευή βράδυ μετά το κλείσιμο των αγορών.
Το νόμισμα θα θέτονταν σε κυκλοφορία την Δευτέρα το πρωί.
Το σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2015, αλλά εμφανίστηκε σήμερα μόνο μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου από την ιταλική εφημερίδα Repubblica, φέρνει τα ονόματα 13 οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Savona.
Δεν είναι σαφές εάν ο Πρόεδρος Sergio Mattarella, ο οποίος έχει την υποστήριξη της ΕΕ, γνώριζε την ύπαρξη αυτού του σχεδίου όταν, την Κυριακή το βράδυ, αποφάσισε να ασκήσει βέτο στο διορισμό του κ. Savona ως υπουργού οικονομίας.
Η ΕΕ εμπόδισε τα ευρωσκεπτικά κόμματα της Λέγκας και του κινήματος των 5 αστέρων (M5S) να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του εμπειρογνώμονα του δικαίου Giuseppe Conte.
Αλλά ο πρόεδρος της Ιταλίας γνώριζε την αποστροφή του κ. Savona για το ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως την είχε εκφράσει σαφώς στο τελευταίο βιβλίο του, όπου είχε μιλήσει για ένα «Σχέδιο Β» χωρίς να περιγράφει λεπτομέρειες.
Ο κ. Savona είχε αποκαλέσει το ευρώ μια «γερμανική παγίδα», και είχε γράψει :
«Η Γερμανία δεν άλλαξε τον ρόλο της στην Ευρώπη μετά το τέλος του ναζισμού, παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε την ιδέα να την επιβάλει με στρατιωτική δύναμη.
«Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που έχει δημιουργηθεί για άλλους σκοπούς . Χτυπώντας τις γροθιές μας στο τραπέζι δεν θα βοηθήσει σε τίποτα.
Πρέπει να προετοιμάσουμε ένα Σχέδιο Β για να αποχωρήσουμε από το ευρώ αν είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε. Η εναλλακτική λύση είναι να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα», είχε αναφέρει ο ίδιος.