.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΜΠΥΡΑ: Η ιστορία της μπύρας είναι πανάρχαια και.....

Μπορεί ο καθένας να έχει τις προτιμήσεις του σε κοκτέιλ και δροσερά ποτά το καλοκαίρι, αλλά το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού παραμένει πάντα ένα: η μπύρα. Μια κρύα μπύρα είναι ότι πρέπει στο μεσημεριανό φαγητό ή το βράδυ μετά από έναν μεγάλο περίπατο. Η ιστορία της μπύρας είναι πανάρχαια και φτάνει πολλά χιλιάδες χρόνια πίσω, μετατρέποντάς την σε ένα από τα αρχαιότερα ποτά, μαζί με το κρασί.
Η παλαιότερη μπύρα φτιαγμένη από κριθάρι βρέθηκε σε έναν τόπο ανασκαφών, στο Ιράν. Η ηλικία της χρονολογήθηκε από 3.400 π.Χ., αν και πιστεύεται πως η μπύρα είναι πολύ παλιότερη «εφεύρεση» του ανθρώπου και τοποθετείται μεταξύ 10.000 και 5.000 π.Χ.
https://vinepair.com/beer-101/a-brief-history-of-beer/
@vinepair.com
Και παρόλο που ακριβής χρονολογία Παρασκευής της δεν είναι ακριβώς γνωστή, αυτό που είναι γνωστό είναι πως,, όπως και το ψωμί, κατασκευαζόταν σε αγροτικές περιοχές, οπού υπήρχε πολύ σιτάρι και χρόνος για την ζύμωσή της. Οι άνθρωποι των αρχαίων χρόνων λάτρευαν την μπύρα, ίσως περισσότερο απ’ όσο εμείς σήμερα. Οι Βαβυλώνιοι είχαν 20 διαφορετικές συνταγές. Οι Αιγύπτιοι έπιναν πολύ, με τους Φαραώ να κάνουν μπάνιο στην μπύρα και κάποιες φορές να θάβονται μαζί της. Οι εργάτες που έχτισαν τοις πυραμίδες, δεν ήταν λίγες οι φορές, που πληρώνονταν με μπύρα.
https://www.missedinhistory.com/podcasts/beer-history.htm
@missedinhistory.com
Μια από τις πρώτες συνταγές για μπύρα γράφτηκε σε ένα ποίημα. Ο «ύμνος στην Νινκάσι» βρέθηκε στο σημερινό Ιράκ, και γιορτάζει την θεά της μπύρας των Σουμέριων και παραθέτει τα βήματα για την κατασκευή της. Από τότε σιγά σιγά έγινε ένα από α αγαπημένα ποτά της ανθρωπότητας.
Σε πολλές περιπτώσεις της ιστορίας, το νερό δεν ήταν ότι πιο ασφαλές για να πιεί κάποιος. Και η μπύρα, με το λίγο αλκοόλ της, έγινε ακόμα πιο δημοφιλής, αφού ήταν εξαρχής και πιο ασφαλής. Η μπύρα των Βαυβλώνιων ήταν πιο παχύρευστη. Τον 16ο αιώνα, στην Γερμανία, ο νόμος «Reinheitsgebot» αφαίρεσε από την συνταγή της τα πάντα, εκτός από το νερό, τον λυκίσκο και το κριθάρι.
https://nordictravelmag.com/short-history-beer/
@nordictravelmag.com
Για αιώνες η μπύρα κατασκευάζοταν με διάφορους τρόπους που συμπεριλάμβαναν βότανα και μπαχαρικά. Μόνο μετά το 1.000 μ.Χ. βρίσκουμε τον λυκίσκο να σταθεροποιείται στην συνταγή της. Τους επόμενους αιώνες, η δημοφιλία της μπύρας ανέβηκε, έπεσε και ανέβηκε ξανά. Και φτάσαμε στο σήμερα, που οι συνταγές, οι γεύσεις και τα είδη της μπύρας είναι τόσα, που κάποιος θα πρέπει να τις μελετήσει με προσοχή για να τις γνωρίζει όλες. Η μπύρα, που πίνεται σχεδόν αποκλειστικά κρύα η παγωμένη, παραμένει το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού, έχοντας ιστορία, γεύση και φανατικούς θαυμαστές.