.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Γ. Πατούλης: «Νίκη από την πρώτη Κυριακή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας»

Δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, ζητά, ωστόσο, ισχυρή εντολή ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, τους βασικούς άξονες του οποίου προσδιορίζει. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αναφέρεται, επίσης, σε μια σειρά κεντρικών «προεκλογικών» ζητημάτων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η προσπάθεια να μπει η Αττική στις «ράγες» της ανάπτυξης, ενώ παίρνει θέσεις ως προς την κριτική που του ασκείται από τους βασικούς ανθυποψηφίους του, τη Ρένα Δούρου και τον Γιάννη Σγουρό.
Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Βρισκόμαστε σχεδόν ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου και οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σάς δίνουν σαφές προβάδισμα. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα;

Μας ικανοποιεί καταρχήν η παράσταση νίκης που καταγράφεται σε όλες ανεξαρτήτως τις δημοσκοπήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης της Αττικής θεωρεί πως θα είμαστε οι νικητές των εκλογών, ανεξάρτητα απο το ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας στον δεύτερο γύρο. Πέραν όμως της παράστασης νίκης, καταγράφεται καθαρά και με διαφορά και η δημοσκοπική μας υπεροχή και ως προς την πρόθεση ψήφου. Τα δύο αυτά στοιχεία μάς δίνουν αυτοπεποίθηση και δύναμη για τον αγώνα που έχουμε να δώσουμε τις επόμενες βδομάδες. Θα εργαστούμε ακόμη πιο συστηματικά, ακόμη πιο εντατικά, ώστε να είμαστε νικητές και στην κάλπη, το βράδυ των εκλογών και, μάλιστα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά. Θέλουμε ισχυρή εντολή, για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Επισκεφθήκατε στις αρχές της εβδομάδας για μια ακόμη φορά τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας;

Επισκέφθηκα πράγματι την Τρίτη 16 Απριλίου το πρωί για μια ακόμη φορά, μαζί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΧΥΤΑ της Φυλής, τη μεγαλύτερη ανοικτή χωματερή της Ευρώπης, που αποτελεί μια υγειονομική βόμβα που απειλεί όλο το Λεκανοπέδιο. Ο λόγος της παρουσίας μου εκεί ήταν να επισημάνω στον κύριο Μητσοτάκη, τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί πάνω στο ζήτημα αυτό κι απειλεί την Αττική με περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Ήθελα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό που βλέπω να έρχεται, αν δεν δράσουμε συγκροτημένα, γρήγορα κι αποφασιστικά. Μαζί, Κεντρικό Κράτος, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι.
Όπως όφειλα, επισήμανα ότι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, ευθύνονται κατά κύριο λόγο η κυρία Δούρου και ο κύριος Σγουρός, που διοίκησαν την Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Απέτυχαν, λόγω ιδεοληψιών και διαχειριστικής ανικανότητας να δώσουν λύση. Έχασαν χρόνο. Αρκέστηκαν στο να θάβουν τα σκουπίδια και δεν προετοίμασαν εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο τώρα που ο ΧΥΤΑ της Φυλής εξαντλεί τις δυνατότητές του, ως τις αρχές του 2020.
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Αττική βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Απαιτείται επανασχεδιασμός, συνεργασία της Περιφέρειας με το Κεντρικό Κράτος, fast truck διαδικασίες, νέο μοντέλο διαχείρισης, που θα δίνει βάρος στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, στη δημιουργία υποδομών, που θα ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ήδη γίνεται σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Αλλά και ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή, ως χώρου ταφής απορριμμάτων.

H κυρία Δούρου πάντως ισχυρίζεται ότι έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα 1.200 έργων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Και μιλά για ένα έργο αθόρυβο.

Η κυρία Δούρου κοροϊδεύει τους πολίτες της Αττικής. Μιλά για 360 ανοικτά εργοτάξια, όταν στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2019, είναι εγκεκριμένα 935 έργα. Γιατί δεν μας λέει πού βρίσκονται αυτά τα 360 εργοτάξια; Ένα προς ένα. Ας μας πει επίσης, πότε θα υλοποιηθούν τα υπόλοιπα 635 έργα; Πού θα βρει η Περιφέρεια Αττικής τα 2 δισεκατομμύρια που απαιτούνται, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα έργων που η ίδια ψήφισε, όταν τα διαθέσιμα χρήματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια; Είναι προφανές ότι γνωρίζει καλά πως δεν θα είναι περιφερειάρχης τα επόμενα χρόνια, οπότε μπορεί με ευκολία να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, γνωρίζοντας ότι η βόμβα θα σκάσει στα δικά μας χέρια. Παραπλανά τους δημάρχους της Αττικής υπογράφοντας fake προγραμματικές συμβάσεις, παραπλανά και τους πολίτες. Η κυρία Δούρου είναι η fake εκδοχή της πολιτικής. Το έργο της δεν είναι αθόρυβο, είναι αόρατο.

Έχετε πει ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση όλης της χώρας. Πώς το εννοείτε;

Πιστεύω πολύ στις τεράστιες δυνατότητες της Αττικής. Μπορούμε να την καταστήσουμε μοχλό ανάπτυξης της χώρας, αρκεί να υπάρξει όραμα. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Λέξεις άγνωστες για την κυρία Δούρου. Αλλά και για τον κύριο Σγουρό παλαιότερα. Ποτέ δεν υπήρξε μια ενιαία στρατηγική αντίληψη, που να λειτουργούσε ως ομπρέλα για την εκτέλεση έργων που γίνονταν με χρήματα της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έδιναν βάρος στη δημοπράτηση των έργων, όσο υπήρχαν χρήματα. Έργων που αποφάσιζαν όχι ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά με προσωπικά και κομματικά κριτήρια. Και μετά, κανένας δεν ασχολείτο. Ούτε πώς προχωρούν τα έργα. Ούτε αν επιτυγχάνονται οι στόχοι από την υλοποίησή τους. Ούτε πώς θα συντηρηθούν σε βάθος χρόνου. Χάθηκαν ευκαιρίες και κατασπαταλήθηκαν πόροι. Ξοδεύτηκαν στον βρόντο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να λυθεί κανένα κρίσιμο ζήτημα της Αττικής: Ούτε η διαχείριση απορριμμάτων. Ούτε η αντιπλημμυρική θωράκιση. Ούτε η προστασία μας από φυσικές καταστροφές. Ούτε η αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας. Ούτε το πράσινο και η προστασία του περιβάλλοντος. Ούτε η ασφάλειά μας, η προβολή της Αττικής, η ανάπτυξή της. Τίποτα.

Έχετε πολλές φορές τονίσει ότι έχετε σχέδιο για να υπάρξει ανάπτυξη στην Αττική. Θα θέλαμε να αναφερθείτε στη βασική φιλοσοφία της πρότασής σας.

Ασφαλώς και υπάρχει σχέδιο. Στηρίζεται σε 4 άξονες:

-Πρώτος, συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και διεκδίκηση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Να σχεδιάσουμε μαζί και να υλοποιηθούν από το Κεντρικό Κράτος μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που δημιουργούν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα. Αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών. Βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Μιλώ για έργα όπως η επέκταση του μετρό και του προαστιακού. Οι επεκτάσεις οδικών αξόνων. Η αναβάθμιση των λιμανιών μας. Η δημιουργία logistics centers. Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
-Δεύτερος, σύνδεση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας, με τα έργα που εκτελεί το Κράτος. Ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική και τους πολίτες.
-Τρίτος, παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική. Είναι αδιανόητο εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, να μη στηρίζονται πλήρως από την Περιφέρεια.
-Τέταρτος άξονας, να δημιουργηθούν τα επόμενα 4 χρόνια πάνω απο 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική. Με έργα και συνέργειες με δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας. Επενδύσεις σε εκπαίδευση, τουρισμό, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό. Συνέργειες για να αναδειχθεί διεθνώς σε δημοφιλή προορισμό, 12 μήνες το χρόνο.

O κύριος Σγουρός, ισχυρίζεται ότι η εκλογή του θα σηματοδοτήσει επιστροφή της Αττικής στην κανονικότητα. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι εσείς είστε μια κομματική υποψηφιότητα, ενώ εκείνος, ανεξάρτητος.

Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, απαντώ ότι το μέλλον της Αττικής δεν μπορεί να κτιστεί με φθαρμένα υλικά. Ο κύριος Σγουρός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκλογή της κυρίας Δούρου το 2014 και για τα όσα καταστροφικά συνέβησαν στην Αττική το διάστημα που ακολούθησε. Προφανώς ξεχνά, ότι κρίθηκε από τους πολίτες στις προηγούμενες εκλογές και καταψηφίστηκε. Ότι είχε λοιπόν να προσφέρει, το πρόσφερε. Δεν μπορεί να κάνει σήμερα περισσότερα από όσα είχε τη δυνατότητα να κάνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν τα κατάφερε, παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή του πολλά περισσότερα χρήματα. Ο κύριος Σγουρός δεν μπορεί να είναι πλέον χρήσιμος στην Αττική και τους πολίτες της. Δεν έχει να προτείνει τίποτε καινούριο. Καμία νέα ιδέα, καμία νέα πρακτική.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, έχω να πω ότι ο δήθεν ανεξάρτητος κύριος Σγουρός, από το 2002 μέχρι το 2010 ήταν υποψήφιος Νομάρχης και Περιφερειάρχης Αττικής με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Το 2014 υποψήφιος Περιφερειάρχης, με στήριξη ΠΑΣΟΚ. Και το 2019, κατεβαίνει με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι κομματικά ανεξάρτητος, όπως θέλει να παρουσιάζεται.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κύριο διακύβευμα των εκλογών; Η κυρία Δούρου, για παράδειγμα, θέτει το δίλημμα «να μην επιστρέψει η Περιφέρεια στα χέρια αυτών που κατέστρεψαν τη χώρα»…

Η κυρία Δούρου επενδύει στον διχασμό των πολιτών της Αττικής, για να ξεχάσουμε τα τραγικά της λάθη και την ανυπαρξία έργου απο πλευράς της. Για μένα, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι αν θα επιλέξουμε μια νέα ηγεσία στην Περιφέρεια, με γνώση των προβλημάτων κι αποδεδειγμένη ικανότητα να κάνει έργο, που θα ωφελεί όλους τους πολίτες της Αττικής. Ή αν θα επιτρέψουμε την παράταση της σημερινής παρακμής, με πρόσωπα και πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Η επιλογή που έχουμε είναι: Ένας Περιφερειάρχης που θα μπορεί να κάνει έργο; Ένας Περιφερειάρχης που έχει ταυτιστεί με καταστροφικές στιγμές της Αττικής; Ή ένας Περιφερειάρχης με αποδεδειγμένη πλέον διαχειριστική αποτυχία; Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Αττικής θα επιλέξουν να πάμε μπροστά. Δεν θέλουν να επιστρέψουμε στο αποτυχημένο μακρινό παρελθόν. Δεν θέλουν την καταστροφική απραξία του χθες.