.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

1821 - «Χωρίς Μάνη και Μανιάτες» η 200η επέτειος της Επανάστασης του 1821


«Χωρίς Μάνη και Μανιάτες» η 200η επέτειος της Επανάστασης του 1821
Εκτός νυμφώνος φαίνεται ότι μένει -προς το παρόν- η Μάνη από τον επετειακό εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 που προγραμματίζεται για το 2021. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος Αν. Μάνης κι εκδότης της «Αδούλωτης Μάνης» Γιώργος Δημακόγιαννης, παρενέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Μάνης, δεδομένου ότι οι μέχρι στιγμής εξελίξεις (συναντήσεις δημάρχων και λοιπών παραγόντων κλπ) φαίνεται ότι αποκλείουν τη Μάνη από το «κάδρο» των εορταστικών εκδηλώσεων-δράσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση πέντε δημάρχων της Πελοποννήσου, όπου εκφράστηκε η βούληση για συνεργασία με σκοπό την προβολή του ιστορικού ρόλου αυτών των πόλεων και τη διεκδίκηση ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων, ενόψει του εθνικού εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Ειδικότερα, στη συνάντηση πήραν μέρος από τη Μεσσηνία, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας. Συμμετείχαν,  ακόμα, οι δήμαρχοι Τρίπολης και Αιγιαλείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς. Με αφορμή την εν λόγω συνάντηση, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ Δημήτρης Γιαννημάρας εξέδωσε αμέσως σχετική ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε αφ’ ενός την απορία του και αφετέρου τη διαμαρτυρία του για το γεγονός, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να μη συμμετάσχει σε μια τέτοια σύσκεψη η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η επανάσταση του ’21. Υπάρχει αντίθετη άποψη γι’ αυτό;»
Δίνοντας συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Μάνης, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Δημακόγιαννης τόνισε: «Να …κοιμηθούμε ήσυχοι: την ιστορική δικαίωση και προβολή της Μάνης έχουν αναλάβει η Γιάννα Αγγελοπούλου». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχει ξεκινήσει -τόσο σε Πανελλήνιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο-, ο σχεδιασμός για τον πανηγυρικό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (θα περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις… που θα κορυφωθούν το 2021)… Και θεωρούμε περιττό να θυμίσουμε σε Μανιάτες, Λάκωνες ή Έλληνες που γνωρίζουν έστω και ελάχιστη ιστορία, ότι η Εθνεγερσία δεν θα ξεκινούσε ποτέ και δεν θα είχε αίσιο πέρας αν δεν υπήρχαν οι Μανιάτες…
Και όμως! Στα έως τώρα ανακοινωθέντα, σε συναντήσεις δημάρχων, παραγόντων κ.λπ., Μάνη και Μανιάτες δεν υπάρχουμε πουθενά!
Στην μνήμη μας έρχεται το περίφημο επίσημο χρονολόγιο που εξέδωσε προ δεκαετίας η Βουλή αγνοώντας τούς ήρωες προγόνους μας και εκ των υστέρων, μετά από επίμονους και συντονισμένους αγώνες, υποχρεώθηκε να επανεκδώσει το χρονολόγιο εκείνο περιλαμβάνοντας την 17η Μαρτίου και Βέργα - Διρό - Πολυάραβο!»
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, ο Γ. Δημακόγιαννης πρότεινε στη Δημοτική Αρχή Αν. Μάνης «τη δημιουργία από τώρα μιας διαπαραταξιακής επιτροπής (σημ. ως γνωστόν εκπροσωπούνται πέντε συνδυασμοί στο παρόν ΔΣ) που με την συμμετοχή επιφανών Συμπατριωτών μας, επιστημόνων, ιστορικών, πανεπιστημιακών, συγγραφέων, στρατιωτικών, καλλιτεχνών,…, θα αναλάβει την οργάνωση, προβολή και υπεράσπιση του τόπου μας, της Αλήθειας, της βαριάς Ιστορικής μας κληρονομιάς, για να μην πρυτανεύσει ξανά η παραγνώριση, η αδικία (…και το κόμπλεξ άλλων περιοχών και της κεντρικής εξουσίας!) εις βάρος της Μάνης και των Μανιατών».
Καταλήγοντας, ο Γ. Δημακόγιαννης υπογράμμισε: «Στο θέμα κορυφαίου συμβολισμού αλλά και ουσίας, θα επανέλθω τόσο στο ΔΣ όσο και στα ΜΜΕ, αλλά και εδώ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό έναν: Να προλάβουμε, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει Μάνη και Μανιάτες σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός της τιμητικής πρώτης! Και ομιλούμε για τον πανελλήνιο εορτασμό, όχι μόνο για τον τοπικό ή τον περιφερειακό».
Απαντώντας στον Γ. Δημακόγιαννη, ο δήμαρχος Π. Ανδρεάκος επεσήμανε ότι την ευθύνη του Πανελληνίου εορτασμού έχει αναλάβει, ως κυβερνητική επιλογή, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ υπεραμύνθηκε των επιλογών του να μην είναι Μανιάτες ή Λάκωνες οι κεντρικοί ομιλητές στην μεγαλύτερη εορτή της Μάνης, την 17η Μαρτίου.
Πλέον, αναμένονται εξελίξεις επί του ζητήματος, το οποίο θεωρείται φλέγον και επίκαιρο, καθώς όπως αναφέρουν μέλη της τοπικής κοινωνίας, η Μάνη δεν πρέπει να λογίζεται σαν «φτωχός συγγενής» στον εορτασμό των 200 ετών, αλλά αντίθετα η συμμετοχή της είναι επιβεβλημένη και βαρυσήμαντη. Πρόκειται για μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί με γνώμονα τον σεβασμό της ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων της.
xartis manis
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών