Ο κ.Ζάχος Νικόλαος μίλησε για τις
διάφορες κατηγορίες μελιού και μας προέτρεψε να προτιμούμε τα σκούρα
μέλια και τα πικρά. Τόνισε όμως ότι κάθε μέλι είναι καλό και είναι πάντα
προτιμότερο από τη ζάχαρη.
Το μέλι είναι γνωστό και χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα ως τροφή από το 7000 π.χ. Μέχρι το 1800 μ.χ. ήταν η κύρια γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι...η ζάχαρη ήρθε μετά. Μέχρι και μιάμιση κουταλιά της σούπας μέλι την ημέρα κάνει πολύ καλό στην υγεία όπως μας είπε ο κ. Ζάχος ...όσο για τους διαβητικούς κανείς δεν λέει ότι πρέπει να εξαλείψουν κάθε γλυκιά ουσία από τη διατροφή τους όμως θα πρέπει να το καταναλώνουν ο καθένας σύμφωνα με τις συμβουλές του διαιτολόγου και του γιατρού του.
Η ζάχαρη και περισσότερες θερμίδες έχει και είναι θερμίδες κενές. Αντίθετα το μέλι κάνει καλό στον οργανισμό. Το μέλι όπως τόνισε ο κ. Ζάχος Νικόλαος έχει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνο δράση, δηλαδή περιορίζει και κρατά σταθερή χαμήλά την ποσότητα των βλαβερών μικροβίων στον οργανισμό και ταυτόχρονα τα καταστρέφει. Έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καταταπολεμά τους ιούς και στον οργανισμό και στα τρόφιμα με τα οποία αναμιγνύεται.
Ακόμη όπως μάθαμε κατά τη διάρκεια της εισήγησης μειώνει την κακή χοληστερόλη στον ανθρώπινο οργανισμό και εμπλουτίζει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα, είναι πιθανόν να έχει και αντικαρκινική δράση και βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορα καρδιακά νοσήματα. Είναι, όπως είπε ο κ.Ζάχος Νικόλαος, μια εξαιρετική τροφή και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Στο ψωμί , με ταχίνι (που είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμο),με παστέλι κ.ο.κ....στην Κρήτη μάλιστα συνήθιζαν να προσφέρουν στους επισκέπτες -και πολλοί το κάνουν ακόμα- ένα παραδοσιακό κέρασμα ...κεφαλογραβιέρα με μέλι.
Ο κ.Ζάχος Νικόλαος προέτρεψε επίσης το κοινό να το χρησιμοποιεί καθημερινά στα ροφήματα αντί για ζάχαρη. Μάλιστα ο κ. Ζάχος είπε χαρακτηριστικά.''Πίνετε κάθε μέρα ένα ζεστό ρόφημα από κάποιο βότανο ,όποιο σας αρέσει περισσότερο, όποιο πρότιμάτε....και το μαύρο τσάϊ κάνει καλό, όχι μόνο το πράσινο ...και το φασκόμηλο είναι πολύ ωφέλιμο και πολύ ωραίο επίσης...'' Κλείνοντας το κεφάλαιο του μελιού μας προέτρεψε να τρώμε μέλι, να το χρησιμοποιούμε στα ροφήματα, να τρώμε ελιές και κάθε καλή τροφή και να μην ''τρελαινόμαστε και τόσο με τα βιολογικά προϊόντα. Όσο για τα διάφορα μέλια, τόνισε , ότι αυτά που είναι επώνυμα ελέγχονται καλύτερα και να τα προτιμούμε, ενώ αυτά που πουλιούνται στο δρόμο από διάφορους λιανοπωλητές με αυτοκόλητες ετικέτες ''παραγωγός'' μπορεί να είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. ''Τρώτε μέλι'' είπε ο κ.Ζάχος Νικόλαος....''κάνει καλό''!
Το μέλι είναι γνωστό και χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα ως τροφή από το 7000 π.χ. Μέχρι το 1800 μ.χ. ήταν η κύρια γλυκαντική ουσία, που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι...η ζάχαρη ήρθε μετά. Μέχρι και μιάμιση κουταλιά της σούπας μέλι την ημέρα κάνει πολύ καλό στην υγεία όπως μας είπε ο κ. Ζάχος ...όσο για τους διαβητικούς κανείς δεν λέει ότι πρέπει να εξαλείψουν κάθε γλυκιά ουσία από τη διατροφή τους όμως θα πρέπει να το καταναλώνουν ο καθένας σύμφωνα με τις συμβουλές του διαιτολόγου και του γιατρού του.
Η ζάχαρη και περισσότερες θερμίδες έχει και είναι θερμίδες κενές. Αντίθετα το μέλι κάνει καλό στον οργανισμό. Το μέλι όπως τόνισε ο κ. Ζάχος Νικόλαος έχει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνο δράση, δηλαδή περιορίζει και κρατά σταθερή χαμήλά την ποσότητα των βλαβερών μικροβίων στον οργανισμό και ταυτόχρονα τα καταστρέφει. Έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και καταταπολεμά τους ιούς και στον οργανισμό και στα τρόφιμα με τα οποία αναμιγνύεται.
Ακόμη όπως μάθαμε κατά τη διάρκεια της εισήγησης μειώνει την κακή χοληστερόλη στον ανθρώπινο οργανισμό και εμπλουτίζει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα, είναι πιθανόν να έχει και αντικαρκινική δράση και βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορα καρδιακά νοσήματα. Είναι, όπως είπε ο κ.Ζάχος Νικόλαος, μια εξαιρετική τροφή και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Στο ψωμί , με ταχίνι (που είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμο),με παστέλι κ.ο.κ....στην Κρήτη μάλιστα συνήθιζαν να προσφέρουν στους επισκέπτες -και πολλοί το κάνουν ακόμα- ένα παραδοσιακό κέρασμα ...κεφαλογραβιέρα με μέλι.
Ο κ.Ζάχος Νικόλαος προέτρεψε επίσης το κοινό να το χρησιμοποιεί καθημερινά στα ροφήματα αντί για ζάχαρη. Μάλιστα ο κ. Ζάχος είπε χαρακτηριστικά.''Πίνετε κάθε μέρα ένα ζεστό ρόφημα από κάποιο βότανο ,όποιο σας αρέσει περισσότερο, όποιο πρότιμάτε....και το μαύρο τσάϊ κάνει καλό, όχι μόνο το πράσινο ...και το φασκόμηλο είναι πολύ ωφέλιμο και πολύ ωραίο επίσης...'' Κλείνοντας το κεφάλαιο του μελιού μας προέτρεψε να τρώμε μέλι, να το χρησιμοποιούμε στα ροφήματα, να τρώμε ελιές και κάθε καλή τροφή και να μην ''τρελαινόμαστε και τόσο με τα βιολογικά προϊόντα. Όσο για τα διάφορα μέλια, τόνισε , ότι αυτά που είναι επώνυμα ελέγχονται καλύτερα και να τα προτιμούμε, ενώ αυτά που πουλιούνται στο δρόμο από διάφορους λιανοπωλητές με αυτοκόλητες ετικέτες ''παραγωγός'' μπορεί να είναι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. ''Τρώτε μέλι'' είπε ο κ.Ζάχος Νικόλαος....''κάνει καλό''!