.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ : ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ελεύθερη πτώση

Σε ελεύθερη «δημοσκοπική» πτώση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε τεντωμένο σχοινί η σχέση Τσίπρα -Καμμένου

Σε ελεύθερη «δημοσκοπική» πτώση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε τεντωμένο σχοινί η σχέση Τσίπρα -Καμμένου
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να τον στήριξε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε μόνιμο βάρος για εκείνον. Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καθημερινά πλέον έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του κάποιο “φάλτσο” που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ.

Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος τείνει να γίνει ο καθημερινός πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό, καθώς κάποιο στέλεχος του βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αρνητική όμως χροιά.

Επιπρόσθετα η αρνητική δημοσιότητα έρχεται πάντα την πιο κακή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά, καλύπτοντας επικοινωνιακά μία “θετική” για τον πρωθυπουργό στιγμή.

Προσέξτε τη χρονική ακολουθία, όσων έγιναν μόνο μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες:

- Η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη έγινε ελάχιστα 24ωρα μετά την εκδήλωση του Ζαππείου, στην οποία ο κ.Τσίπρας έβαλε και γραβάτα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αλλάξει την ατζέντα, την οποία μονοπωλούσε το σκοπιανό.

Ήταν μία κίνηση «φυγή προς τα εμπρός», που όμως έπεσε στο κενό, ελέω ΑΝΕΛ.
- Μερικές ώρες πριν από την τελετή υπογραφής των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα Ζάεφ, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε δεχθεί ένα ακόμα χτύπημα με την ανεξαρτητοποίηση ενός άλλου βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του Δημήτρη Καμμένου.
Με άλλα λόγια μόνο τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες , δύο φορές που ο κ.Τσίπρας θέλησε να βγει επικοινωνιακά μπροστά και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ τον ακύρωσαν.

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, κάτι που μοιάζει πλέον να έχει γίνει αντιληπτό και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι προφανές πως όλοι γνωρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν πολιτικά μετά την υπογραφή για το σκοπιανό.

Πληροφορίες θέλουν πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας να μίλησαν στο τηλέφωνο, κατά την παραμονή του κ.Τσίπρα στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Καμμένος φέρεται να θέλησε να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματός του, κάτι όμως που όπως αποδείχθηκε μερικές ώρες αργότερα, δεν ίσχυε.

Εφόσον η επικοινωνία αυτή υπήρξε, τότε ένα συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Η κατάσταση στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μοιάζει με κινούμενη άμμο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί, με τον Πάνο Καμμένο να μοιάζει εγκλωβισμένος.
Μία κρίσιμη παράμετρος, την οποία ασφαλώς και πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν του, στην προσπάθεια να αντιληφθεί το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως των ΑΝΕΛ, είναι τα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ολοένα και μεγαλώνει, ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα η διαφορά διευρύνθηκε και άγγιξε τις 13-14 μονάδες, όπως μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε εφτά μέρες φέρεται να έχασε 2-3 μονάδες και η ΝΔ να πήρε μία. Ειδικά στους νομούς της Μακεδονίας η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ κακή, ενώ το ίδιο και χειρότερη είναι η κατάσταση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σε αυτά τα αποτελέσματα των κυλιόμενων ερευνών δεν έχει μετρηθεί η εκδήλωση του Ζαππείου της περασμένης Παρασκευής, όταν και ο πρωθυπουργός φόρεσε γραβάτα.

Την ίδια ώρα και καθώς το θερμόμετρο στην πολιτική ζωή της χώρας ολοένα και ανεβαίνει, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε δείχνουν διάθεση ενασχόλησης με την κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Τετάρτη και Πέμπτη πραγματοποιεί επισκέψεις σε Βερολίνο και Βρυξέλλες με το μεταναστευτικό και την οικονομία να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Αναφορικά πάντως με το σκοπιανό η τακτική της ΝΔ σφραγίστηκε από τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε το βήμα παραπάνω και ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει την συμφωνία ούτε ως πρωθυπουργός. Στην περίπτωση δηλαδή που οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν το κείμενο της συμφωνίας έρθει στη Βουλή και η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην καταψηφισή του.

Με τον τρόπο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σταθερό στη θέση του, η οποία συνοψίζεται στην εξής φράση: Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων είναι κακή για τα εθνικά συμφέροντα. Η δέσμευση Μητσοτάκη περί καταψήφισης της ακόμα και από τη θέση του πρωθυπουργού, έρχεται ως επιστέγασμα της στάσης της Πειραιώς στο συγκεκριμένο θέμα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που προέκυψε.

Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει σε όλους ότι παίζει με ανοιχτά χαρτιά και δεν έχει την πρόθεση να λειτουργήσει με γνώμονα το κομματικό πρόσκαιρο συμφέρον. «Δεν μπορείς άλλα να λες στην αντιπολίτευση και άλλα να κάνεις ως κυβέρνηση» σημείωνε συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη, επιμένοντας στην συνέπεια έργων και λόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζει εκ νέου επισκέψεις στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο, επιθυμώντας να επικοινωνήσει τις θέσεις του κόμματός του.