Λανθασμένο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης τον όρο «δεδηλωμένη» έτσι όπως τίθεται μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας κατά την οποία ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απέσπασαν ευρεία πλειοψηφία σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση επί της ελληνικής πρότασης αλλά είχαν απώλειες σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο Mega ο κ, Σωτηρέλης εξήγησε πως δεδηλωμένη σημαίνει πως με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πολιτικό αρχηγό που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αφού δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρόκειται πλέον για μια κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της βουλής. «Αυτή δεν χάνεται παρά μόνο με πρόταση εμπιστοσύνης που καταθέτει ο πρωθυπουργός ή με πρόταση δυσπιστίας», τόνισε ο κ. Σωτηρέλης, σημειώνοντας πως στην πρώτη περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων που πρέπει να είναι όχι μικρότερη από 120 ενώ στην πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών.

«Συνεπώς αν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση, τυπικά, συνταγματικά δεν μπορεί να πέσει, δεν μπορεί να τη ρίξει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας το αν αυτή η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη, είναι ακόμα άγνωστος παράγοντας τι θα γίνει με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, αν για παράδειγμα κάποιοι παραιτηθούν και οι έδρες αλλάξουν, «το θέμα είναι ηθικό και πολιτικό, όχι συνταγματικό με τη στενή έννοια», κατέληξε.