.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Βαλχάλα: Την ακούμε συνέχεια σε σινεμά, σειρές και μουσική

Τι είναι επιτέλους αυτή η Βαλχάλα;

Την ακούμε συνέχεια σε σινεμά, σειρές και μουσική

Τι είναι επιτέλους αυτή η Βαλχάλα;
@historicmysteries.com
Τελευταία όλο και περισσότερο ακούμε το όνομα Βαλχάλα. Αναφέρεται στις ταινίες του «Thor», στην σειρά «Vikings», της οποίας το spin-off λέγεται πως θα έχει αυτό το όνομα αλλά και πολλές φορές στους στίχους συγκροτημάτων metal, που προέρχονται από την Σκανδιναβία. Τι ακριβώς είναι λοιπόν η Βαλχάλα (Valhalla) που ακούμε συνεχώς;
Η προέλευση του ονόματος είναι από την λέξη «Valhöll» που σημείναι «αίθουσα των σκοτωμένων». Πηγάζει από την μυθολογία των Βίκινγκς ή αν προτιμάτε από την μυθολογία των Νορμανδών και της παγανιστικής θρησκείας τους, η οποία επιβίωσε και συνέχισε να υπάρχει και μετά τον εκχριστιανισμό των χωρών της Σκανδιναβίας. Η Βαλχάλα λοιπόν είναι το μυθικό μέρος που βρίσκεται στο Άσγκαρντ, όπου βασιλεύει ο θεός Όντιν. Σε αυτό το μέρος καταλήγουν οι νεκροί που πέθαναν στην μάχη.
Περιγράφεται ως «ο παράδεισος των μαχητών», οι οποίοι αν πεθάνουν στην μάχη επιλέγονται από τις Βαλκυρίες, τις θηλυκές θεότητες που υπηρετούν τον Όντιν. Όταν φτάσουν στον παράδεισό τους, ονομάζονται πλέον Εϊνχέργιαρ και υπηρετούνται από τις Βαλκυρίες, ενώ γλεντούν διαρκώς.
Οι Βαλκυρίες παλιότερα είχαν την μορφή τεράστιων λύκων με φτερά. Μετά τον εκχριστιανισμό των Σκανδιναβών, πήραν την μορφή όμορφων γυναικών. Στην Βαλχάλα λοιπόν, όλα είναι ιδεατά και άξια για κάθε γενναίο πολεμιστή. Τα πάντα είναι χρυσά, όπως και τα φύλλα του Glasir, του τεράστιου δέντρου που βρίσκεται έξω από τις πύλες της.
https://www.historicmysteries.com/valhalla-odins-hall-of-the-slain/
Η μυθολογία αναφέρει επίσης πως την περίοδο του Ragnarök (όπως ήταν ο τίτλος της τρίτης ταινίας του Thor), δηλαδή την μάχη στο τέλος του κόσμου, οι πολεμιστές που βρίσκονταν στην Βαλχάλα αποτέλεσαν το κύριο σώμα των μαχητών του Όντιν εναντίον του γίγαντα Σουρτρ.
https://www.historicmysteries.com/valhalla-odins-hall-of-the-slain/
Για αιώνες, η Βαλχάλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και πιστούς. Στο σινεμά, σε σειρές αλλά και στην μουσική την ακούμε όλο και πιο συχνά, με αποκορύφωμα την ταινία που πήρε από αυτήν τον τίτλο της, το «Valhalla Rising» (επίσης τραγούδι του σουηδικού συγκροτήματος Grand Magus), με πρωταγωνιστή τον Mads Mikkelsen.