.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ - Είχαμε plan B αλλά.............δείτε

Στα λάθη που έγιναν στη διαπραγμάτευση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση πράγματι είχε Plan B. Ο κ. Τσίπρας παράλληλα παραδέχτηκε πως ουσιαστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε αντικατασταθεί στη διαπραγμάτευση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήδη από τον Φεβρουάριο. Επεσήμανε επίσης πως είναι θετικός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, ενώ επιβεβαίωσε και το ενδεχόμενο να επικυρωθούν οι αλλαγές στη Συνταγματική Αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος.




Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν είναι αληθές ότι δεν ετοιμαστήκαμε για τη διαπραγμάτευση» και συνέχισε:
Δεν είναι αληθές ότι δεν ετοιμαστήκαμε για τη διαπραγμάτευση. Είχαμε φτάσει σε σημείο υψηλής προετοιμασίας. Υπολογίσαμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υπολογίσουν περισσότερο το πολιτικό κόστος. (…) Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που βαδίζει στον γκρεμό, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι ο τεμπέλης Νότος αλλά η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός. Σωστά εκτιμήσαμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία ήταν λάθος. Δεν εκτιμήσαμε σωστά ότι ήταν αρκετή η πολιτική διαπραγμάτευση.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση είχε πράγματι εναλλακτικό σχέδιο. «Είχαμε ζητήσει μία εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση του Grexit. Μετά την οδυνηρή συμφωνία όμως τα είχα πει και δημόσια αυτά. Όταν όμως έλαβα το περιερχόμενο της μελέτης, ένας από τους λόγους που συντείναν στην επιλογή μου, ήταν και αυτά που διάβασα», υποστήριξε και συνέχισε:
Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση έψαξε και εναλλακτικές πηγές δανειοδότησης από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης:
Επιδιώξαμε στο πλαίσιο ενός δόγματος που παραμένει, (πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική) να διερευνήσουμε τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και τη δυνατότητα ενός πρόσκαιρου δανεισμού, αλλά όχι για να αντιμετωπίσουμε το χρέος. Η απάντηση που λάβαμε και εγώ στη Ρωσία και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην Κίνα ήταν ότι θέλουμε να έχουμε στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, αλλά μας είπαν πως δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε τις πληροφορίες περί σχεδίου για παράλληλο νόμισμα. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως υπήρξε μία θεωρητική διεργασία, αλλά μέχρις εκεί. «Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο Μεϊμαράκης» επεσήμανε. Σε αυτό το σημείο, και με αφορμή ερώτηση για τα όσα είπε σε παλαιότερη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην εκπομπή ιστορίες για το παράλληλο νόμισμα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως «δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη», και στη συνέχεια επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η καταστροφολογία».

Διέψευσε τις πληροφορίες περί εμπλοκής του στρατού στο περιθώριο ενός ενδεχόμενου εναλλακτικού σχεδίου. «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε φέρει σχέδιο με το οποίο ανέλυε πως θα μπορούσε η χώρα να ανταπεξέλθει σε μία περίοδο παρατεταμένης αστάθειας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ανοησίες τα περί κόστους στη διαπραγμάτευση»

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «σταματήσει έξι μήνες την επαφή με τους εταίρους». Και αυτό γιατί, όπως είπε, «είχε υπογράψει μια συμφωνία που δεν έβγαινε. Ο κ. Σαμαράς είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που πολύ δύσκολα θα την έφερνε εις πέρας».
«Η δική μας συμφωνία – η οποία είχε και κόστος- ήταν θετικότερη: εξοικονομεί 20 δισ. από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το χρέος. Αναμφισβήτητα περιέχει και επώδυνους συμβιβασμούς. Περάσαμε τον κάβο της 1ης αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Υπάρχουν πληγές και πρέπει να τις επουλώσουμε αλλά υπάρχει και πραγματική προοπτική ανάκαμψης για πρώτη φορά» επεσήμανε.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ανοησίες τις εκτιμήσεις που ακούγονται για το κόστος της διαπραγμάτευσης, αντικρούοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας:
Ανοησίες είναι τα περί κόστους στη διαπραγμάτευση. Η ανακεφαλαιοποίηση στοίχησε λίγο παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που προοριζόταν να κοστίσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συζήτηση αυτή συγκρίνει στόχους με πραγματικότητα. Την περίοδο 2011-2013, οι στόχοι έπεσαν έξω 17.5% του ΑΕΠ. Η χώρα έχασε τα 2/3 των επενδύσεων και το 25% του ΑΕΠ. ΟΙ τωρινές προβλέψεις είναι ρεαλιστικές γιατί θα πέσουν στην οικονομία 10 δισ. ως το τέλος του 2016. Εξοικονομούμε από επιτόκια 2 δισ. ετησίως.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είχε σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση».
«Άφησαν την χώρα αθωράκιστη για να πέσουμε και να γίνουν εκλογές. Άφησαν άδεια ταμεία και έκαναν εκκλήσεις για φυγή κεφαλαίων. Εμείς είχαμε εντολή για διαπραγμάτευση και την φτάσαμε μέχρι τα όριά της. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε επίγνωση ότι θα δίναμε την μάχη και θα πηγαίναμε σε κάποιον συμβιβασμό. Σε πολλά σημεία το πετύχαμε. Εξοικονομήσαμε 20 δισ. από τα πλεονάσματα» τόνισε και υπογράμμισε:
Σε άλλα ο συμβιβασμός είναι επώδυνος. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι αργή. Ο στόχος είναι ανταγωνιστική οικονομία και δίκαιη κοινωνία. ΝΑ κρατήσουμε τους νέους στην χώρα. Σε 5 χρόνια, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, θα στεκόμαστε στα πόδια μας. Με κανονικότητα, χαμηλή ανεργία, αισιοδοξία για το μέλλον.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους λόγους που έκανε το δημοψήφισμα. «Η συμφωνία που είχαμε στο τραπέζι δεν ήταν καλή. Ήταν επώδυνη, γιατί ήταν φτιαγμένη ώστε να χρειαστούμε άμεσα νέο δανεισμό. Η συμφωνία που φέραμε έχει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, καταφέραμε μία σειρά από κρίσιμα θέματα να αφήνει περιθώριο διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό, όπως τα κόκκινα δάνεια που σε κάποια ζητήματα πέτυχε. Υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ. Μας ζητούσαν άμεση περικοπή, Πετύχαμε σταδιακή περικοπή. Το 2018 με την εθνική σύνταξη, θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές. Υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και χωρίς πολιτικής αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα» επεσήμανε.

«Αντικαταστάθηκε ο Βαρουφάκης από τον Φλεβάρη»

Ο πρωθυπουργός κατά τα άλλα, αναφέρθηκε και στη συμφωνία του Eurogroup του Φεβρουαρίου, αφήνοντας νέες αιχμές κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Τον Φλεβάρη ο κ. Βαρουφάκης στην πραγματικότητα είχε δώσει τη θέση του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η παραμονή του στο ΥΠΟΙΚ είχε να κάνει με το πολιτικό μήνυμα που αυτή θα εξέπεμπε στην Ευρώπη. Εάν τον είχα αντικαταστήσει τότε, ακόμα και να φέρναμε κάτι καλύτερο όλοι θα πίστευαν πως θα είχαμε υποχωρήσει» υποστήριξε.

«Πότε κατάλαβα στο σχέδιο του Σόιμπλε»

Παράλληλα παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση είχε επαφές με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Ο Ομπάμα μου είπε στη Βαρσοβία πως για το θέμα της λιτότητας τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε».
Σε αυτό το πλαίσιο εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, λέγοντας πως είχε ετοιμάσει μία ατιμωτική συμφωνία για το ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με έδρα το Λουξεμβούργο. Μάλιστα αποκάλυψε πως κατάλαβε το σχέδιό του περί προσωρινού Grexit όταν «ο Βαρουφάκης μετά από ένα ταξίδι μας μετέφερε ένα μήνυμα του Σόιμπλε να τα βρούμε για το Grexit». Τότε, όπως είπε, «κατάλαβα το σχέδιο του αντιπάλου». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν έλαβε μέρος σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Παράλληλα κάλυψε τις ενέργειες του Θοδωρή Δρίτσα στη σύμβαση παραχώρησης της Cosco.« Ο Δρίτσας στην συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις. Η μετάφραση της συμφωνίας στα ελληνικά δημιουργούσε νομικά ζητήματα. Το αντιμετώπισε η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Θέλαμε ο νόμος να στέκει. Δεν υπήρξαν αλώστε αλλαγές. Το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει ένα μήνα πριν» είπε ο πρωθυπουργός.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας επεσημανε πω τα αεροδρόμια και το Ελληνικό ήταν έτοιμες. «Το δίλημμα ήταν να τις ακυρώσουμε και να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες ή να αναζητήσουμε καλύτερους όρους και άμεσες επενδύσεις» είπε και συνέχισε:
Στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό. Και πάει όλο στο χρέος. Όμως πετύχαμε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το κριτήριο μας είναι αν θα έχουν όφελος τα λαϊκά στρώματά. Όχι αυτοί που βγάζουν τα λεφτά τους έξω και πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους.
Παραδέχτηκε εξάλλου πως η κυβέρνηση έχει κάνει σφάλματα, λέγοντας όμως πως και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει κάνει. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα τα πλεονάσματα 3,5% και υποστήριξε πως γίνεται συζήτηση για να πέσουν στο 1,5% με 2%.
Παράλληλα υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά πρέπει να δημιουργήσει άλλα:
Ταχύτερη δικαιοσύνη (και πραγματική δικαιοσύνη, όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα), φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές. Καταπολέμηση της διαφθοράς. Με τον αναπτυξιακό νόμο δίνουμε 12 χρόνια σταθερής φορολογίας. Οι επενδυτές δεν βάζουν θέμα μισθών. Θέλουν σταθερό φορολογικό, γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης, χτύπημα της διαφθοράς, σοβαρή δημόσια διοίκηση. Στοχεύουμε σε επενδυτές που θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

«Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό»

Διαμήνυσε παράλληλα πως «ωρίμασαν οι συνθήκες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό» και συνέχισε:
«Δεν πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει διαρχία, αλλά στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που προστατεύει τις λεπτές ισορροπίες του πολιτεύματος μπορούμε να συζητήσουμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά νομίζω πως ο βασικός άξονας είναι μία μεταρρύθμιση που θα καταστήσει ώριμες τις αλλαγές πάνω σε διαγεγνωσμένες παθογένειες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος.
Ταυτόχρονα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται πως το newpost.gr είχε αποκαλύψει τα σενάρια που συζητιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για τον εκλογικό νόμο

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο. «Στην πρώτη διακυβέρνηση, εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση. ΟΙ δεύτερες εκλογές έγιναν για πρώτη φορά με την συμφωνία στο τραπέζι. Μετά κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση. Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς. Έχει κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%.
Άφησε αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά για τη στάση απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης. «Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πως σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα» είπε χαρακτηριστικά.
Άφησε ανοιχτό εξάλλου το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς καθώς επίσης και στο θέμα του πλαφόν εισόδου στη Βουλή. «Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει» τόνισε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πως οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες «κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες. Το MEGA με μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν. Ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. ΘΑ επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς» και πρόσθεσε:
Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος.  Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πως οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες «κατοχυρώνουν υγιές περιβάλλον και βιώσιμα σχήματα. Η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκατ. ετησίως. Το λειτουργικό κόστος ενός βιώσιμου καναλιού είναι περίπου 50 εκατ. Έτσι προκύπτουν οι 4 άδειες. Το MEGA με μετόχους 3 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, δεν είναι βιώσιμο. Δεν φιμώνουμε κανέναν. Ο διαγωνισμός θα είναι η πιο αδιάβλητη διαδικασία πέρα από τις πανελλαδικές. ΘΑ επεκτείνουμε το μοντέλο και σε άλλους δημόσιους διαγωνισμούς» και πρόσθεσε:
Δεν κρίνω αν ο Καλογρίτσας, ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος έχουν υγιείς επιχειρήσεις. Θεσμική επιλογή είναι να πάρει άδεια αυτός που θα πληρώσει τα περισσότερα και θα είναι εντάξει τα χαρτιά του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν, ακόμα και αν είναι προμηθευτής του δημοσίου, Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή είναι να κατοχυρώσουμε την βιωσιμότητα του σχήματος.  Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση την Ιταλία, ο αριθμός είναι περιορισμένος.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την υπόθεση Siemens, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς».
Συγκεκριμένα, είπε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, θα υποστούμε ενδεχομένως και θυσίες με μια προοπτική, αλλά αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί ο κόσμος είναι τη μεγάλη αδικία: κάποιοι να περνάνε ζάχαρη κι ο κόσμος να πληρώνει, και κάποιοι να τα έχουν κάνει πλακάκια με κάποιους επίορκους δικαστικούς και να μην αποδίδεται δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο».
Είπε ότι «η Siemens παντού διέφθειρε, αλλά κάποιοι μπήκαν στην φυλακή, κάποιοι πλήρωσαν», ενώ «στην Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστημα είχε 2% στα ‘μαύρα ταμεία' και κανένας δεν έχει πληρώσει και κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες». «Ε αυτό πρέπει να σταματήσει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, τον θεσμό, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, όχι τους επίορκους δικαστικούς όμως, και κάποιοι πρέπει να πουν τη γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με μια προοπτική αυτοκάθαρσης».